Posle telefonskih pretnji Vlade Divac otputovao iz Srbije

Imao sam dva telefonska poziva. U prvom sam dobio „stručno“ obrazloženje zašto neću moći da postanem akcionar „Novosti“, a u drugom savet, u par „dobronamernih“ rečenica – da se povučem, piše u saopštenju Vlade Divca u kome on obaveštava javnost da odustaje od ulaganja u kompaniju „Novosti“ uz konstataciju da su telefonske poruke stigle iz „poverljivih i pouzdanih“ izvora.


Na pitanje ko je Divca zvao telefonom, njegov savetnik, direktor konsultantske kuće „CES Mekon“ Zvonimir Nikezić kaže da je „stvar vrlo osetljiva“ i da o tome ne može da govori.


– Divac je juče otputovao u Ameriku i vraća se 20. avgusta. On trenutno ne želi da kaže ništa više od ovoga što piše u saopštenju, i to je njegovo pravo. A da li će reći kad se vrati, videćemo – kaže Nikezić.


Ponavljajući da su njegove namere da investira u Srbiju bile iskrene i časne, ali da više „nema strpljenja, vremena i entuzijazma da još jednom prolazi kroz sudske sporove, natezanja i opstrukcije“, Divac u saopštenju navodi:


„Međutim, stvarnost me posle svega još jednom podseća, na vrlo prizeman i ružan način, da, osim pravnih, u ovoj igri postoje još neka, izgleda jača pravila, što je meni, sa stanovišta ličnih moralnih načela i fer-plej igre, definitivno neprihvatljivo“, i zahvaljujuje se akcionarima, izražavajući nadu da će preporuka direktora „Novosti“ o uključivanju u priču grupe „časnih, bogatih i iskusnih srpskih privrednika“ biti na njihovu dobrobit.


U kratkoj retrospektivi svog angažovanja od osnivanja preduzeća „Divac Co“ d.o.o. do danas, Divac ističe da, uprkos odluci Vrhovnog suda, Agencija za privredne registre nije registrovala dokapitalizaciju zato što je Centralni registar odjednom tražio dodatnu dokumentaciju.


„Procedura pred Agencijom za privredne registre i Centralnim registrom uobičajeno ne traje duže od pet plus pet dana, a u mom slučaju postupak traje već 150 dana i ne nazire mu se kraj“, kaže Divac.


Direktor Agencije za privredne registre Dragiša Okolišanov kaže za „Blic“ da je odluka Vrhovnog suda ispoštovana i da je preduzeće „Divac Co“ d.o.o. upisano u registar, ali da je pristup novih članova obustavljen zbog nepotpune i neuredne dokumentacije.


A na pitanje ko je sve na Agenciju i njega lično vršio pritisak povodom slučaja „Novosti“, Okolišanov, iako neubedljivo, ko iz puške odgovara:


– Mene niko nije zvao.


Predsednik Asocijacije malih akcionara „Novosti“ Novo Tomić kaže za „Blic“ da im je Divac svoju odluku saopštio na sastanku održanom preksinoć, ali da nije hteo da im kaže ko ga je zvao telefonom.


– Prošlog petka u preduzeće „Divac Co.“ d.o.o. upisano je 1.560 akcija. Da su mu dozvolili, Divac bi danas bio vlasnik „Novosti“ – kaže Tomić.


Na pitanje da li zna ko čini grupu „časnih biznismena“ koje preporučuje direktor „Novosti“, Tomić kaže da su akcionari uspeli da saznaju da je jedan od njih Duško Knežević iz „Atlas grupe“.


B. Krivokapić

Tagovi

Povezani tekstovi