Posle zamrzavanja imovine RT Frans, Moskva najavila povratne mere prema francuskim medijima u Rusiji

russia-today

Moskva je najavila  danas da će preduzeti mere odmazde prema francuskim medijima u Rusiji posle zamrzavanja bankovnih računa RT Frans, francuskog ogranka ruske televizije RT čiji je rad ranije obustavljen u EU.

 

„Zamrzavanje računa RT Frans dovešće do mera odmazde prema francuskim medijima u Rusiji. One će ostati upamćene ako francuske vlasti ne prestanu da terorišu ruske novinare“, upozorio je jedan izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, prenele su ruske agencije Ria Novosti i Tass.

 

Sindikati RT Fransa su u petak ukazale da su zamrznuti računi te televizije u Francuskoj.

 

Sindikati televizije su naveli da sa tim merama gotovo 100 zaposlenih i oko 50 novinara postati nezaposleni, i naglasili da je to zamrzavanje rezultat odluke francuske države.

 

Francusko ministarstvo ekonomije saopštilo je za Frans pres da je imovina televizije zamrznuta u primeni najnovijeg paketa sankcija EU protiv Rusije donetog sredinom decembra, a ne na inicijativu države Francuske.

 

Za razliku od prvih sankcija uvedenih posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru 2022, mere usvojene u decembru predviđaju „zamrzavanje imovine“ pogođenih entiteta, naveo je taj izvor.

 

Optuženi da su instrumenti „dezinformacija“ Kremlja medijima Sputnjik i RT (uključujući i frankofonu verziju RT Frans) zabranjeno je emitovanje unutar EU od 2. marta, na televiziji kao i preko Interneta, na osnovu dogovora evropske dvadesetsedmorice postignutog ubrzo posče početka rata u Ukrajini.

 

Taj prvi paket sankcija je samo zabranio objavljivanje sadržaja RT-ija u Evropskoj uniji a ne i samu produkciju. Do sada je RT Frans nastavljala da proizvodi i emituje sadržaje kojima je, uprkos zabrani, moglo da se pristupi preko virtuelne privatne mreže VPN, servisa koji omogućava da se koristi Interent zaobilaženjem blokade.

Tagovi

Povezani tekstovi