Poštovati elementarna pravila novinarske profesije

tribina-beybednost-sajtova-tanjug

[box align=’box-left’ id=’7032′]

Skup je organizovalo Ministarstvo kulture i infromisanja u saradnji sa MUP-om i Republičkim javnim tužilaštvom, a kako je rekao ministar Ivan Tasovac međusobno prožimanje državnih organa i njihova direktna komunikacija sa medijima predstavlja dobitnu kombinaciju.

Tasovac je istakao da je „to formula u koju verujemo da nas može voditi boljitku i otkloniti često kontraverzna tumačenja i zloupotrebe u toj oblasti“.
„Smatramo da je to najbolji način da se ubuduće tehnički problemi nastali nepridržavanjem elementarnih sigurnosnih mera u virtuelnom svetu ne proglašavaju za atak na sajtove i slobodu izražavanja“, rekao je Tasovac na početku skupa.

On kaže da se u tom svetu sve česće primećuje „transfer odgovornosti sa vlasnika i urednika prema vlasti – od odsustva samokritike i regulative sadržaja koji se na pojedinim sajtovima sa informativni sadržajima graniče sa dobrim ukusom“.

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na izostanak elementarnog pravila u novinarstvu da se čuju obe strane a neki sadržajii „imaju za cilj atak na nečiji privatni život porodicu i decu“.

Na skupu su govorili republički javni tužilac Zagorka Dolovac i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je najavio rad na još efikasnijim načinima zaštite, ali i prevencije sadržaja sajtova.
„Radićemo sa ministarstvom kulture i tužilaštvom na tome da pronađemo efikasnije modele zaštite… a prevencija je nešto što je bolja zaštita od traženja pomoći kada se šteta već dogodi i to će biti prioriteti našeg rada“, rekao je Stefanović.

Tagovi

Povezani tekstovi