Potvrdio i Zaštitnik građana: Nesavesno postupanje policije u slučaju napada nasilnika i bageriste na građane u Šapcu tokom protesta prošle godine

Tri slobode

Godinu dana nakon što je grupa nasilnika u Šapcu bagerom i motkama nasrnula na građane okupljene na ekološkom protestu, reagovao je i Zaštitnik građana, koji je ustanovio da je u ovom slučaju policija postupala “zakasnelo, nesavesno i neefikasno”, te preporučio da se protiv odgovornih policijskih službenika pokrene disciplinski postupak.

 

Ovakav zaključak je Zaštitnik građana doneo u postupku po pritužbi Beogradskog centra za ljudska prava, podnetoj zbog osnovane sumnje da je 27. novembra 2021. godine na mostu u Šapcu policija ciljano prepustila prostor batinašima, jer se sa lica mesta povukla neposredno pred sam napad, čime se oglušila o svoju zakonsku dužnost zaštite života, prava i sloboda građana Srbije. Takođe, kako je već ukazivala Platforma “Tri slobode”, više prisutnih građana je tokom trajanja incidenta zvalo dežurnu službu policije, tražeći da policijski službenici što pre izađu na teren i zaštite ih od napada, na šta su im policijski službenici prekidali vezu. Građani su tvrdili i da je napadu muškaraca sa čekićima i motkama sa nevelike udaljenosti svedočila i patrola saobraćajne policije, koja nije reagovala, i koja se vratila na most neposredno nakon što su fizički napadi okončani.

 

U postupku kontrole nad radom MUP-a Srbije, Zaštitnik građana je ustanovio da je policija u Šapcu načinila više propusta, usled kojih “nije na vreme sprečeno teže narušavanje javnog reda i mira i izvršenje više krivičnih dela”, a što je imalo za posledicu “lake i teške telesne povrede kod više građana, kao i imovinsku štetu na većem broju vozila”. S tim u vezi, Zaštitnik je MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su postupali po pozivima građana, kao i da ga izvesti o ishodu navedenih postupaka.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da Zaštitnika građana u roku od 30 dana obavesti o koracima koje je preduzelo da ove preporuke ispuni. Najavljujemo da ćemo pomno pratiti ispunjenje preporuka, tok i ishod disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika PU Šabac, kako bismo osigurali da oni koji su svojim nesavesnim postupanjem ugrozili živote i bezbednost građana koji su iskoristili svoje ustavno pravo na miran protest, budu pozvani na odgovornost i adekvatno sankcionisani.

 

Saopštenje potpisuju:

 

1. Beogradski centar za ljudska prava

2. Građanske inicijative

3. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

4. Novi optimizam

5. Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija)

6. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

7. CRTA

8. Catalyst Balkans

9. Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

10. Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD)

11. Inicijativa A11

12. Fondacija Slavko Ćuruvija

Tagovi

Povezani tekstovi