Potvrđena presuda „Informeru“ zbog neistina o uredniku KRIK-a

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tužio je u aprilu 2016. godineprovladin tabloid „Informer“ i njegovog urednika Dragana Vučićevića nakon niza neistina koje su objavljene o Dojčinoviću i njegovom privatnom životu.

„Informer“ je optuživao urednika KRIK-a da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazohista“ i „terorista“ koji „pakuje afere“ Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Dojčinović je tražio odštetu zbog povrede časti i ugleda, kao i zbog iznošenja detalja iz privatnog života.

Dve godine kasnije, u maju 2018. godine, Viši sud u Beogradu presudio je u Dojčinovićevu korist i kaznio „Informer“ sa 130.000 dinara zbog povrede časti i ugleda i 20.000 dinara zbog povrede prava na privatnost.

Vučićević se na ovu presudu žalio Apelacionom sudu, ali je žalba odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda.

Osim novčane odštete, „Informer“ je dužan da presudu objavi u novinama i na sajtu, što još nije učinio.

„Informerove“ neistine o Dojčinoviću

Sud je utvrdio da je „Informer“ povredio pretpostavku nevinosti i da njegovi tekstovi mogu kod čitaoca da izazovu osudu i prezir prema Dojčinoviću.

„Informacijama iznetim u navedenom tekstu (Informera) dovodi se do zaključka da je (Dojčinović) deo medijsko- političko-tajkunske mafije reketaša koji planiraju da ruše državu, iako takvi navodi nisu potkrepljeni dokazima (…) pa je zbog toga po oceni suda povređena pretpostavka nevinosti“, navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu.

„Informer“ je neistinama, navodi sud, „stvorio utisak da Dojčinović zaista sarađuje sa narko-dilerima, kriminalcima, korumpriranim policajcima i agentima pojedinih stranih službi i da priprema najprljaviji udarac na premijera i državu“.

Na sudu je potvrđeno i da nisu tačne informacije koje je objavio „Informer“ – da je Dojčinović podatke o nekretninama predsednika Aleksandra Vučića dobio od „osuđivanog narko-dilera“ Vojislava Jenića. U spornom tekstu piše da je Jenić 1987. u Požarevcu osuđen zbog prodaje droge, ali je tokom postupka utvrđeno da to nije tačno – sud u Požarevcu naveo je da takva presuda ne postoji, i da protiv Jenića nije vođen postupak.

Na naslovnoj strani „Informera“ tada je objavljena i fotografija uslikana skrivenom kamerom na kojoj su Jenić i Dojčinović – zbog čega je urednik KRIK-a pokrenuo postupak kod Zaštitnika građana sumnjajući da je fotografiju napravila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Sud je utvrdio i da ne postoje dokazi da je Dojčinović vraćen sa granice sa Rusijom jer je strani špijun, kako je „Informer“ pisao.

Ugrožena privatnost

Sud je utvrdio da su privatne Dojčinovićeve fotografije na kojima se vidi kako učestvuje u suspenzijama (vrsta ekstremnog sporta) objavljene bez njegove saglasnosti.

Ovo predstavlja, prema stavu suda, narušavanje Dojčinovićeve privatnosti jer se fotografije ne odnose na posao kojim se bavi kao javna ličnost, pa ne postoji opravdan interes javnosti da budu objavljene bez njegove saglasnosti.

Podsetimo, serija napada na urednika KRIK-a i novinare ove organizacije naročito je bila agresivna tokom istraživanja imovine i poslova Aleksandra Vučića, u to vreme premijera.

Vučić se u intervjuu za KRIK ogradio od medijske hajke, istakavši da Dojčinovića „ne doživljava kao državnog neprijatelja“

„,Informer’ nije moj list. To je privatni list, a nemojte da ih etiketirate kao moj zato što vam se ne sviđa šta pišu“, rekao je tada Vučić.

Postupak protiv BIA-e

Zbog sumnje da ga je BIA pratila, prisluškivala i tajno fotografisala, a potom informacije dostavljala „Informeru“, Dojčinović je pokrenuo postupak kod Zaštitnika građana.

Kontrolu rada BIA Zaštitnik građana otpočeo je u avgustu 2016. godine, ali on još nije okončan.

Na Dojčinovićevo pitanje da li je praćen, Vučić je odgovorio da ga niko nije pratio „kao novinara“.

Tagovi

Povezani tekstovi