Poverenica: Intervju sa silovateljem ne služi svrsi, senzacionalistički pristup

Foto: MC
Foto: MC

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da intervju u listu „Informer“ sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji.

„Mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke“, navela je poverenica u pisanoj izjavi.

 

Ona je dodala da senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problema rodno zasnovanog nasilja sa kojim se društvo suočava.

 

„Javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika je poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika“, tvrdi Brankica Janković.

 

Ona je podsetila da je Ministarstvu pravde upućena inicijativu za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija – tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osudjenog iz zatvora.

 

„Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osudjenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika“, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

 

Urednik lista Informer Dragan J. Vučićević izjavio je ranije za list Danas da je motiv za objavljivanje tog intervjua bio – „novinarstvo“.

Tagovi

Povezani tekstovi