Poverenica: Sloboda govora u Srbiji postaje poligon za širenje mržnje i uvrede

Foto: N1
Foto: N1

Sloboda govora i izražavanja je univerzalno ljudsko pravo kojim se bez straha ili cenzure može izraziti mišljenje, ali u našem društvu sve se intenzivnije zloupotrebljava i postaje poligon za povredu ljudskog prava na dostojanstvo, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. „Sve češće ponižavajuće izjave, širenje mržnje, uvrede po osnovu nacionalne pripadnosti, napadi na porodice političkih neistomišljenika, omalovažavanje nečijeg porekla, seksizmi, postavljanje tzv. zdravstvenih dijagnoza, sve do upotrebe nacističkih simbola kao što je kukasti krst, postaju ne samo prihvatljiv, već i poželjan narativ“, navela je Janković u saopštenju.

Istakla je da je termin fašizam postao gotovo svakodnevni deo obračuna političkih neistomišljenika u javnom prostoru, kako je ocenila, bez svesti šta taj pojam označava i do kakvih je posledica doveo.

 

„Upotreba nacističkih simbola i obeležja nikako ne sme da bude predmet bilo kakvih političkih obračuna, ali ni stavljanja u humorističan ili satiričan kontekst. Srbija je bila među nosiocima antifašističke borbe i to je tradicija koju sa ponosom treba da baštinimo, a ne da olako jedni druge u političkim sukobima nazivamo fašistima“, kazala je Janković.

 

Poverenica je dodala da su posledice već sada zabrinjavajuće, a da mogu biti nesagledive i uticati na celo društvo.

 

Odgovornost je, prema njenim rečima, na svakom pojedinačno, ali pre svih na nosiocima javnih funkcija, političara i medija, koji ne smeju biti promoteri uvreda, diskvalifikacija, a naročito govora mržnje.

 

„Ovakva atmosfera doprinosi generisanju raznih vidova nasilja, i zato svi treba da imamo svest o tome koliko je kratak put od verbalnih pretnji i konflikata, preko govora mržnje, do njihove eskalacije u otvoreno fizičko nasilje, zaključuje poverenica“, naglasila je Janković.

Tagovi

Povezani tekstovi