Poverenik: Digitalizacija donosi rizike po pitanju povrede podataka o ličnosti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da digitalizacija donosi mnoge pozitivne promene, ali da, gledano iz ugla privatnosti, donosi nove rizike zbog kojih je neophodna svakodnevna edukacija građana o važnosti zaštite sopstvenih podataka.

 

Na otvaranju trodnevne godišnje konferencije „Nedelja privatnosti“ povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, Marinović je kazao da digitalizacija nameće svima obavezu da predanije rade na zaštiti i edukaciji, svakodnevnom objašnjavanju zašto je bitno štititi lične podatke.

 

On je podsetio da svi koji se bave zaštitom podataka o ličnosti nastoje da zaštita podataka o ličnosti uđe u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola, navodeći da treba sve delove populacije edukovati o važnosti štićenja podataka, a posebno najmlađe, za koje ocenjuje da najlakše dele svoje podatke.

 

Prema njegovim rečima, potrebno je građanima ukazati na „sve aspekte“, kako bi se sami zamislili da li se isplati dati sve podatke o sebi radi dobijanja „neke tako male koristi“.

 

On je naveo da je služba poverenika glavni nezavisni državni organ kome je dato da štiti podatke o ličnosti, ali da je svaka pomoć u tom poslu dobrodošla.

 

„Bićemo (u budućnosti) pred sve većim izazovima, ali trudićemo se da zajednički, svi mi koji se bavimo zaštitom podataka o ličnosti i koji posvećujemo toj temi dužnu pažnju, ukažemo kada postoji opasnost posebno od rizične masovne obrade podataka građana“, rekao je Marinović u prostoru „Miljenko Dereta“ u Beogradu.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je na otvaranju konferencije da pravo na privatnost jeste jedno od fundamentalnih ljudskih prava.

 

„Pravo na privatnost se definiše kao kontrola nad totalitetom manifestacija čovekove egzistencije, odnosno obuhvata kontrolu nad količinom informacija koje će biti učinjene dostupnim javnosti, ili nekom njenom delu, ali i kontrola koja dolazi do nas“, navela je poverenica.

 

Ona je ocenila da privatnost kao pojam stoji u srži ravnopravnosti, jer je često kršenje prava na privatnost korak do diskriminacije.

 

Janković je rekla da će čuvanje podataka o ličnosti vremenom postati sve teže, ali da zbog toga institucije treba da rade na stvaranju što tolerantnijeg društva, u kojem, kada se naruši nečija privatnost i otkriju neki lični podaci, to ne dovede do diskriminatornog postupanja.

 

Izvršna direktorka „Partneri Srbija“ Ana Toskić Cvetinović kazala je da sve što se dešava u društvu po pitanju zaštite ličnih podataka, jeste rezultat, između ostalog, loših procesa u kojima se donose odluke koje podrazumevaju i ograničavanja privatnosti građana.

 

„Da je zakonodavac tri godine ranije, kada je rađeno na Zakonu o socijalnoj karti, usvojio komentare kolega, možda ne bismo došli u situaciju da je u prvih šest meseci primene tog zakona, oko 20.000 ljudi isključeno iz sistema socijalne pomoći“, kazala je ona.

Tagovi

Povezani tekstovi