Повређено петоро новинара из Србије

ЗАГРЕБ – Петоро новинара из Србије је повређено уочи утакмица рукометаша Загреба и Партизана у реваншу четвртфинала Купа купова и кошаркаша Цибоне и Хемофарма у Јадранској лиги у главном граду Хрватске. Двоје новинара из Београда је повређено док још играчи „црно-белих” нису изашли у „Ледену дворану” у Загребу. Били су у првој групи која је кренула ка новинарским местима поред игралишта а на њих је јурнула хорда навијача Загреба гађајући их свим и свачим.

Најдебљи крај су извукли Љубиша Петровић (Студио Б) и Милица Бабић (БК). Петровић је чврстим предметом погођен у главу, а лекарска помоћ му је указана одмах у дворани. Из велике расекотине иза увета је липтала крв. Бабићева је уганула ногу бежећи ка тунелу.

Већи део новинара који су допутовали у Загреб да извештавају с реванша није била у могућности да то и учини из дворане. Смештени су у неколико просторија испод трибина, у којима су чекали више од часа. Потом су управа домаћег клуба и полиција одлучили да већину новинара и фоторепортера из наше земље врате у хотела (остали су само новинари РТС). С колегама из Београда солидарисали су се сви фоторепортери хрватских медија, који су демонстративно напустили дворану.

Чим је око 15,30 часова аутобус с новинарима стигао на стотинак метара од загребачке Ледене дворане био је каменован. Приликом скретања, да не би закачио неко од многобројних паркираних возила, аутобус се заглавио. Мале полицијске снаге нису биле вичне да зауставе око 500 разуларених навијача Загреба. После петоминутне голготе нико у аутобусу није повређен, али је причињена


знатна материјална штета. Аутобус се некако довукао до хотела „Панорама”, где су били смештени рукометаши Партизана и тек тада су новинари били безбедни.

Иначе, хотел је бранила полиција, јер је био под правом опсадом навијача Загреба. Због тога су „црно-бели” чекали скоро сат, а до дворане, која је свега око 150 метара од „Панораме”, превезени су „марицама”. Пошто је и у дворани била опасно по живот, чак је и утакмица дошла под знак питања, па је почела са закашњењем од сат и десет минута.


Претучена трочлана екипа ТВ Банат из Вршца

Пре рукометног дуела Загреба и Партизана претучена је трочлана екипа Телевизије Банат из Вршца која је јуче аутомобилом стигла у главни град Хрватске због меча Јадранске лиге за кошаркаше између Цибоне и Хемофарма. Како су нам рекли директор вршачког клуба Марко Ивановић и портпарол Ивана Марков, инцидент се догодио око 16 часова у центру Загреба док су хрватски навијачи хрлили према „Леденој дворани”.

– Наколицина њих су аутомобилима опколили екипу Телевизије Банат која се колима зауставила на црвеном светлу. Покушали су да их извуку из кола која су оштетили безбол-палицама, али, на срећу, у близини се налази полицијска станица, па су избегли теже повреде. Брзо су превезени у болницу. Двојица су задржана на скенеру, али нису озбиљније повређени, док је једном рука у гипсу, – пренела нам је Маркова нешто пре 20 часова када је почео окршај Хемофарма с Цибоном. У том тренутку у Меморијалном центру „Дражен Петровић”, који је око километар и по од „Ледене дворане, било је око стотинак гледалаца.

Дивљање се, ипак, није пренело на кошаркашку утакмицу. Најратоборнији навијачи, опијени уласком рукометаша Загреба у полуфинале Купа ЕХФ, на срећу, нису били заинтересовани за Цибонин меч. Ивановић нам је после Хемофармове победе изјавио:

– Све је протекло у најбољем реду. Људи из Цибоне су нам пре утакмице дали гаранције да нам неће фалити ни длака с главе , али за то и није било потребе. Хемофарм је напустио Загреб без икаквих проблема, а ја сам остао са екипом ТВ Банат. Двојица од њих сутра иду у полицију да утврде идентитет изгредника који су ухапшени, док је трећи члан задржан у болници због операције јагодичне кости.


 


Ново Бојичић

Tagovi

Povezani tekstovi