Povuklo se 70 odsto pirata

Naime, poslednjeg avgustovskog dana istekao je rok do kada je trebalo da se svi pirati povuku iz etra. Posle završenih konkursa za nacionalne, regionalne i lokalne frekvencije, dozvole za rad dobile su 404 stanice, ali se pokazalo da nelegalnih ima više od 700. RRA i Agencija za telekomunikacije u više navrata pozivali su piratske stanice da prestanu da emituju program, u protivnom biće prinudno ugašene. Kakvo je stanje osam dana po isteku roka?
– Precizne podatke još nemamo iako svakodnevno dobijamo izveštaje, jer Ratel još obavlja merenja. To nije jednostavan, niti mali posao. Njihovi kontrolno-merni centri posao su završili u Nišu, Vranju i Leskovcu, kao i u okolini Beograda. Sredinom nedelje očekujemo takav izveštaj za područje Novog Sada i Kragujevca, a zatim za Zaječar i druga područja. Može se reći da se pozivu RRA i Ratela odazvao veliki broj stanica. Nažalost, nisu to učinile sve, ali konačnu sliku imaćemo krajem nedelje kada dobijamo i ostale podatke – kaže Goran Karadžić.
Najviše pirata zadržalo se u najvećim regionima, tamo gde ima i najviše RTV stanica.
– Odmah posle izveštaja kontrolno-mernih centara stižu i prekršajne prijave. Prinudna isključenja još nisu počela, jer postoji određena zakonska procedura koja tome prethodi. Kada stigne izveštaj Ratela o tome ko se sve zatekao u etru 1. septembra, RRA će takvoj stanici uputiti službeni zahtev da odmah prekine emitovanje programa, a uporedo sledi i prekršajna prijava. Kazne su od 300.000 do milion dinara za pravno lice i od 20.000 do 50.000 za odgovorno lice – objašnjava Karadžić postupak koji prethodi pečaćenju.
On kaže da postojeći zakonski mehanizmi obezbeđuju da se iz etra brzo i efikasno udalje pirati i da se to najbolje videlo u regionu Beograda posle podele dozvola kad su program nastavili da emituju i neki bez dozvola. Samo u jednoj akciji koja je trajala oko dvadesetak dana etar je potpuni očišćen i danas nema nijedne piratske radio ni televizijske stanice kaže Karadžić.
Upitan da li ima predlog kako da se ubuduće zakonom bolje reguliše borba protiv piraterije, naš sagovornik je odgovorio da je zakon i sada jasan, jer ko nema dozvolu RRA ne može da emituje program.
– Piraterija postoji i u drugim državama, recimo u Belgiji, Francuskoj, SAD… Ali tehnika je danas na takvom nivou da se to odmah detektuje i stanica zatim brzo ugasi. I kada se ova trenutna akcija u Srbiji završi ne znači da niko neće baš nikada da krene u neku vrstu piraterije. Međutim, obaveza je RRA i Ratela da se takve stanice brzo ugase kako bi se zaštitili legalni emiteri koji plaćaju dozvole i autorska prava – kaže zamenik predsednika Saveta RRA.

Tagovi

Povezani tekstovi