Poznate sudije apelacije, ali ne i kada će početi razmatranje žalbi na presudu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

izvor: Snimak ekrana N1
izvor: Snimak ekrana N1

Formirano je tročlano sudsko veće koje će odlučiti o sudbini procesa optuženima za najteži zločin protiv novinara u poslednjih 15 godina. Za predsednika veća određen je Milimir Lukić, izvestiteljka je Olivera Anđelković, a članica veća Maja Ilić

Osam meseci nakon izricanja druge prvostepene presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića sve je spremno da se u Apelacionom sudu ona i potvrdi. Milan Jovanović za Cenzolovku kaže da su upravo to njegova očekivanja jer “nema razloga da bude drugačije”. A presuda kaže da su Dragoljub Simonović i još četvorica krivi i da ih čeka ukupna kazna od 17 godina zatvora.

 

Portparolka Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić potvrdila je za Cenzolovku da je ovaj sud predmet protiv Simonovića i drugih zadužio 25. oktobra i da je dodeljen u rad sudiji izvestiteljki Oliveri Anđelković.

 

Formirano je tročlano sudsko veće za čijeg je predsednika određen sudija Milimir Lukić, a članica veća je i sudija Maja Ilić.

 

“Sednica veća u tom predmetu još uvek nije zakazana. Tročlano veće, saglasno zakonu, odlučuje po žalbi u ovom postupku. Veće će suditi u ovom sastavu ukoliko neko od članova veća ne bude izuzet od postupanja u predmetu ili iz drugih razloga sprečen da u istom predmetu postupa (bolovanje i slično)”, rekla je Piljić za Cenzolovku.

 

Jovanović: Konačno dobra vest

 

Za novinara Milana Jovanovića ovo je konačno dobra vest posle dugog čekanja da presuda bude napisana i odbijanja jednog od osuđenih da je primi, što je i dovelo do odugovlačenja.

 

“Imam informacije da je u drugoj presudi otklonjeno sve od nedostataka zbog kojih je Apelacioni sud prvi put ukinuo presudu. Rekli su mi da je presuda odlično napisana i ne vidim razloga da je Apelacioni sud ne potvrdi. Uskoro će biti punih pet godina kako čekam na pravdu, ali se plašim da je neću dočekati. Jer i kad bude doneta pravosnažna presuda, treba pokrenuti tužbu za nadoknadu štete, pa slede žalbe… Ma nema ni teoretske šanse da živ dočekam da se pravda zadovolji”, kaže Milan Jovanović.

 

Kuća Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin izgorela je, zajedno sa stvarima koje su njih dvoje sticali celog života, u noći 12. decembra 2018. godine.

 

Prema optužnici i prvostepenoj presudi koja ju je potvrdila, napad je naredio tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, nezadovoljan što Milan Jovanović i redakcija portala Žig info pišu o njegovim zloupotrebama.

 

U izvršavanju Simonovićeve naredbe učestvovali su policajac Vladimir Mihailović, lokalni zelenaš Igor Novaković i sitni kriminalac Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu od početka suđenja, a direktni je izvršilac ovog krivičnog dela.

 

Presudom, koju je sudija Drugog osnovnog suda Luka Pantelić izrekao 20. marta ove godine, Simonović je osuđen na kaznu zatvora od pet godina, Mihailović na četiri, Novaković na tri i po, a Marinković na četiri i po godine.

 

Svi osuđeni su se žalili na presudu, jer od početka tvrde da nisu krivi. Žalbu je uložio i tužilac Predrag Milovanović, jer traži strožu kaznu i to osam godina zatvora za Simonovića, po pet godina za Mihailovića i Novakovića, a šest godina za neposrednog izvršioca.

 

KO SU SUDIJE APELACIJE U OVOM SLUČAJU

 

Predsednik tročlanog sudskog veća je Milimir Lukić, zamenik predsednika Apelacionog suda. U pitanju je sudija sa dugim sudijskim stažom od 32 godine, a već 13 godina sudi u predmetima organizovanog kriminala, među kojima su najpoznatija suđenja Darku Šariću, Miloradu Ulemeku Legiji i pripadnicima JSO za pobunu 2001.

 

Medijskoj zajednici je, kad su u pitanju slučajevi zločina nad novinarima, poznat kao predsednik veća koje je na apelaciji oborilo prvu prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, zbog prekoračenja optužnice.

 

Sudija izvestiteljka je Olivera Anđelković, takođe iskusna, koja u Apelacionom sudu radi od 2010. godine i to u Krivičnom odeljenju, Odeljenju za ratne zločine i Odeljenju za krivične postupke prema maloletnicima.

 

U Apelacioni sud je došla iz Okružnog suda u Beogradu, gde je postupala u Odeljenju za ratne zločine.

 

Sudija Maja Ilić je u Apelacionom sudu od jula 2019. godine, a od ove godine je sudija i Posebnog odeljenja za organizovani kriminal. Široj javnosti je najpoznatija po osudi Miroslava Miškovića.

 

Sudija Ilić je bila pedsedavajuća u sudskom veću Specijalnog suda koje je vodilo postupak protiv Miškovića i iz dva navrata ga osudilo na zatvorske kazne zbog utaje poreza.

 

Samo tri meseca nakon što je okončala ponovljeni postupak protiv vlasnika „Delta holdinga“ napredovala je u Apelacioni sud.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi