Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS – a

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Odgovarajući na potrebe svog članstva Nezavisno udruženje novinara Srbije je, uz podršku donatorskih organizacija poput Civil Rights Defenders IREX/USAID od 2009. godine pružalo pravne savete svojim članovima. 

 

U saradnji sa donatorima Civil Rights Defenders i Media Legal Defence Intitiative (MLDI) Udruženje  je u junu 2011. godine sklopilo ugovor o saradnji sa advokatskom kancelarijom Živković Samradžić kojim se obezbedjuje pravna podrška Sekretarijatu i članovima Udruženja.

 

Saradnja sa renomiranom advokatskom kancelarijom obuhvata davanje besplatnih pravnih saveta i pravno zastupanje tuženih članova NUNS-a u sudskim procesima.

 

Od 2010. godine kada je usluga pokrenuta članovi su kontaktirali NUNS više od 203 puta, a 18 novinara je zastupano u sudskim procesima. 

 

Pored saradnje sa advokatskom kancelarijom Živković Samradžić, u okviru ovog projekta fokus je stavljen i na davanje saveta u vezi sa etičkim dilemama u novinarstvu.  Na pitanja članstva odgovara Tamara Skrozza, novinarka i ko-autorka publikacije Kodeks novinara Srbije – uputstva i smernice. Tamara je takodje i predavačica kursa Etika u medijima.

 

Tagovi

Povezani tekstovi