Pravnica NUNS: Tužba Milenijum tima protiv medija – zloupotreba prava

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Marija Babić, pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže da tužba Milenijum tima protiv medija predstavlja zloupotrebu prava. Predsednik NUNS Željko Bodrožić kaže da u Srbiji država podstrekuje na tužbe protiv novinara.

“Svaka tužba koja nema za cij da se postigne odšteta, dostigne pravda, nego iscrpljivanje, su SLAPP tužbe i predstavljaju zloupotrebu prava”, rekla je Marija Babić u Novom danu na N1.

 

Ona je komentarisala to što je Milenijum tim smanjio odštetni zahtev sa sto hiljada na sto evra u tužbama koje je podneo protiv lokalnih medija Jugpress i Infovranjske, ali i Danasa i N1, zbog prenošenja izjava opozicionih političara sa konferencija za medije ili iz saopštenja.

 

SLAPP tužbe – skraćeno za “strateške parnice protiv javne kritike” – uperene su na to da se guši sloboda govora i ograniči kritika prema političarima, pojedincima, institucijama ili kompanijama, govori Babić.

 

“Cilj ovih tužbi je da se mediji i novinari uvuku u sudske postupke koji su opterećujući i iscrpljujući”, objašnjava ona.

 

Predsednik NUNS Željko Bodrožić kaže da male redakcije nemaju vremena i novca da se nose sa navalom tužbi.

 

“Vama trebaju pare za odgovore na tužbe, za silne takse, pare za advokata, treba vam svo vreme ovog sveta da postvetite tome a da se ne bavite svojim osnovnim poslom”, rekao je Bodrožić.

 

Tagovi

Povezani tekstovi