Prećutkivanje istine

Ona je, za serijal Pres Ekstra, ocenila da mehanizmi regulatornih tela nisu dovoljno efikasni, jer će izvesni mediji sa zadovoljstvom platiti kazne, zato što će na lažnim vestima zaraditi mnogo više.

Pejović je ukazala na problem funkcionisanja Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne reaguje kada je potrebno, ali je upozorila i da se novom Medijskom strategijom pokušava ukinuti Savez za štampu.

Prema njenom mišljenju, medijska pismenost podrazumeva razvoj kritičke svesti, visoko obrazovanje i izvesno poverenje u medije, ali je ono razbijeno, uz veliku pomoć interneta.

Internet nije samo prostor u kojem postoje društvene mreže gde svačije mišljenje može da postane kredibilno, nego je i prostor u kojem su ukinuti urednički standardi, predočila je Pejović.

Ona je novinarki Sandri Krstanović Živković rekla da bi medijsku pismenost trebalo, pre svega, vratiti u medije, dok se građanin jedino obrazovanjem može osposobiti za čitanje vesti.

Ako ste novinar velikih država i sila koje se deklarativno zalažu za borbu protiv lažnih vesti, Pejović je uverena da se istina može izneti samo ukoliko ne ugrožavate establišment tih država.

„Država može da stane na put lažnim vestima tako što će prestati da ih širi. U tom slučaju, nestaće 50 odsto lažnih vesti“, predvidela je Pejović.

Ona se, međutim, kao novinarka nikada ne bi zalagala za regulaciju protoka informacija, jer smatra da je to uvek dobar način da se one kontrolišu, dodatno zloupotrebe i cenzurišu.

Kao primer, pomenula je SAD, gde se lažne vesti koriste kao izgovor da se uvede regulacija društvenih mreža.

Pejović napominje da je to „pretnja po slobodu govora“ i konstatuje da je na novinarima da se na individualnom i kolektivnom nivou vrate novinarskim standardima.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji je mnogo veća opasnost izgovoriti istinu, nego laž.

Kredibilni sagovornici, kako je objasnila, često su anatemisani u medijim zato što se trude da govore istinu.

„Govoriti istinu u Srbiji može, međutim, da bude jako bezopasno, ako onaj prema kome je istina usmerena proceni da je bolje prećutati odgovor, kako ona ne bi dobila širi publicitet“, zaključila je Pejović.

Tagovi

Povezani tekstovi