Pred poslanicima na dnevnom redu REM, najviše govorili o platama

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić (SNS) rekla je u ime predlagača da su planirani prihodi REM za ovu godinu 307,9 miliona dinara, a da su planirani rashodi 217 miliona dinara za plate 80 zaposlenih, da je oko 25 miliona planirano za stalne troškove, a za ugovore o delu skoro jedanaest miliona. Tomić je dodala da su troškovi planirani krajnje ekonomično i racionalno, kao i da je finansijski plan dostupan na sajtu REM. 

Tomić je ocenila i da u Srbiji ne postoji medijska blokada, jer se, kako kaže „borba za medijski prostor odvija na tržištu isključivo na osnovu kvaliteta informacija, a ne zbog političkog pritiska ili uticaja“.

Ona je dodala i da Komisija za hartije od vrednosti ima 38 zaposlenih i prihod 108,8 miliona dinara, od čega će 55 odsto biti izdvojeno za zarade, a Agencija za energetiku planirala je prihod od 223 miliona dinara, od čega će 70 odsto biti potrošeno za zarade.

Poslanica SNS Ana Čarapić naglasila je da je REM potpuno nezavisan u svom radu, da je ovo telo uplatilo u budžet Srbije 1,3 milijarde dinara, a da je uštedu od doprinosa za nezaposlene usmerio na plate zaposlenih. Ona je na sednici rekla da „dok se Đilasova družina bavi kalkulisanjem da li izaći na izbore u Šapcu i Paraćinu, poslanici vlasti u Skupštini rade i bore se svakog dana za bolji životni standard svih građana“.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je da Skupština, raspravom o finansijskim planovima regulatornih tela, ostvaruje svoju kontrolnu funkciju i potvrđuje transparentnost i parlamenta i tih regulatornih tela. Ona je rekla da je REM često predmet medijskog interesovanja, da će sastav REM uskoro biti kompletiran i da će to telo nastaviti da radi u punom kapacitetu, ali i da je „i u periodu kada je optuživan da ne radi kako treba radio najbolje što je mogao“. 

Predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da će razmisliti da li će glasati o finansijskom planu REM, jer je tamo prosečna plata, kako tvrdi, 129.000 dinara, pa je pitao kolika li je plata u upravi i na primer generalnog sekretara. On smatra da se i promene u REM dešavaju „u svrhu Đilasovog i Šolakovog biznisa“. 

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je aktuelna vlast obećavala da će ukinuti agencije i nezavisna tela, a da ih danas ima više nego ikad, a plate zaposlenih su iznad svakog očekivanja. 

On je pozvao poslanike da pogledaju izveštaj rada REM i vide da je nekoliko emitera opomenuto zbog prekršaja, ali niko nije kažnjen niti isključen. 

„Kad se aktivira vlast tada i REM krene sa političkim stavovima. Ako vlast ne napravi uzbunu, u REM-u ćute, gledali smo nemali broj puta kako predstavanici REM-a stupaju u političku polemiku sa onima koji se bune oko funkcionisanja tog tela, što je nedopustivo“, rekao je Mirčić i dodao da su članovi REM-a i prema poslanicima drski i arogantni. On je istakao da je „najbolje“ da se na čelo REM stavi neko ko je iskompromitovan kako bi bio „lak za kontrolu“. 

Poslanici bi o ovim izveštajima, kao i o izboru sudija trebalo da glasaju do kraja dana, najkasnije u petak ujutru, kako bi započeli novu sednicu na kojoj će birati dva nova člana REM.

Tagovi

Povezani tekstovi