Predizborna rokada u REM-u, opozicija sumnja u iskrene namere vlasti

Predizborna rokada u REM-u. Skupština Srbije, koja godinama nije reagovala na optužbe da se članovi Saveta ne mešaju u svoj posao, niti to što rade u krnjem sastavu, za mesec dana bira pet potpuno novih lica.

„I sada ne postoji niko u Srbiji ko može reći da nisu ispunjeni uslovi za jednu fer izbornu utakmicu“, izjavila je Violeta Lutovac Đurđević iz Srpske napredne stranke (SNS).

Iako je REM na papiru nezavisan, do promena u tom telu došlo je u dogovoru sa Evropskom unijom. Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović zato sumnja u iskrene namere vlasti, navodeći da ne postoji očigledniji primer uticaja vlasti na REM od toga što su dva člana podnela ostavke nakon političkog dogovora.

„Ako su podnosili ostavke na zvonce, onda su verovatno i glasali na zvonce, odnosno u skladu sa pritiskom iz vlasti“, smatra on.

Za poslanika Nove stranke Zorana Živkovića potpuno je nevažno ko je predložen za novog člana Saveta REM-a, jer svi kandidati nose identični pečat.

„To radi Vučić. Za sve je on ‘zaslužan’, odnosno snosi krivicu. Sigurno ni polovina ljudi koja tamo sedi ne zna šta je njihov posao po zakonu, nego čekaju telefonski poziv“, rekao je Živković.

„Ako sumnjamo u 2.500 članova UNS-a, ako sumnjamo u 500-600 članova DNV, ako sumnjamo u sve elektronske emitere koji su predložili ove kandidate, onda je to neka druga priča. Ako su svi pod uticajem samo jedne političke stranke, mi smo moćniji nego što smo ikad mogli da zamislimo“, rekao je Mirko Krlić iz SNS-a.

Da li će izbor novih članova REM-a zaista unaprediti medijsku scenu u Srbiji, i omogućiti političku debatu koja je iščezla iz predizbornih kampanja? U vladajućoj koaliciji kažu – sučeljavanje stavova je važno, ali samo onih stranaka koje izlaze na izbore.

„Ali dozvolite – one političke opcije koje su za bojkot, i koje ne učestvuju u izbornom procesu – na koji način te izborne liste da budu zastupljene tokom izborne kampanje u medijima?“, smatra Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije.

Deo poslanika vladajuće koalicije otvoreno je bio nezadovoljan činjenicom da je izbor novih lica u REM-u dogovoren na sastancima sa evroparlamentarcima, najavljujući i da bi trebalo promeniti zakon kako bi bila omogućena lakša smenjivost članova tog tela.

Tagovi

Povezani tekstovi