Predsednica EK: Moramo zaštititi one koji stvaraju transparentnost – novinare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je 15. septembra godišnje obraćanje o stanju Unije pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Naime, u svom govoru naglasila je potrebu bolje zaštite novinara, nezavisnosti medija i prava javnosti na informacije. Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je snažnu izjavu u korist slobode medija i zatražila konkretne obavezujuće inicijative za zemlje članice EU da ove reči postanu stvarnost.

 

Ona je održala dugačak govor u kome je izložila svoju viziju budućnosti Evrope i ponovo potvrdila evropske vrednosti “sadržane u ugovorima, kao što su vladavina prava i sloboda izražavanja“.

 

Prvi put je spomenula pogoršanje stanja slobode medija u Evropskoj uniji, navodeći brojne napade sa kojima se novinari sve češće suočavaju i tragična ubistva Dafna Karuane Galicije na Malti, Jana Kuciaka u Slovačkoj i Petera de Frisa u Holandiji.

 

“Novinari su meta samo zbog obavljanja svog posla. Nekima je prećeno, neki su pretučeni, a nažalost, neko je i ubijen. Upravo ovde, u našoj Evropskoj uniji. Dopustite mi da spomenem neka od njihovih imena: Dafna Karuana Galicija, Jan Kuciak i Peter de Fris. Detalji njihovih priča mogu biti različiti, ali zajedničko im je da su se svi borili i poginuli za naše pravo na informisanost. Informacije su javno dobro. Moramo zaštititi one koji stvaraju transparentnost – novinare”, istakla je ona.

 

Ona je najavila dve predstojeće inicijative: preporuku EU o obezbeđivanju bezbednosti novinara i medijskih radnika – koju će predstaviti komesarka Vera Jourova u četvrtak 16. septembra – i Evropski zakon o slobodi medija.

 

„Moramo zaustaviti one koji ugrožavaju slobodu medija. Medijske kompanije ne mogu da se tretiraju samo kao još jedan posao. Njihova nezavisnost je od suštinskog značaja. Evropi je potreban zakon koji štiti tu nezavisnost – a Komisija će u narednih godinu dana da donese Zakon o slobodi medija. Braniti slobodu medija znači braniti našu demokratiju“, dodale je ona.

 

„Pozdravljamo ovo obraćanje o stanju u Uniji koje po prvi put uključuje snažne izjave i zalaganje za slobodu medija“, reagovao Mogens Bličer Bjeregard, predsednik Evropske federacije novinara (EFJ). “Ali situacija se do te mere pogoršala, sa 14 ubistava novinara u državama članicama EU od 2015. godine, da je u pitanju i preduzimanje mera koje prisiljavaju države na akciju.”

 

„Nadamo se da će Preporuka EU o bezbednosti novinara, koja će biti predstavljena sutra, pozvati na bolju socijalnu zaštitu novinara, posebno frilense. I bolju zaštitu novinarki i novinara iz manjina. Takođe smo zatražili od Evropske komisije da obratiti pažnju na policijsko nasilje nad novinarima, te da promoviše dijalog između država članica EU, novinarskih samoregulatornih tela i novinarskih udruženja i sindikata “, dodao je generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutierez. „Iznad svega, EU bi trebalo da proceni stanje slobode štampe u svakoj državi članici i njenu evoluciju iz godine u godinu. Krajnje je vreme da imenujemo i posramimo države članice EU koje ne čine ništa ili gotovo ništa za zaštitu novinara.“

Tagovi

Povezani tekstovi