Predsednik Srbije bez rezultata u slobodi medija

Ades-Mevel ovako komentariše podatak da se Srbija nalazi na 90. od 180 mesta na Svetskom indeksu medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica, čime se nastavlja dramatičan pad od 14 mesta ove, i još 10 mesta od 2017. godine.

– Najveći problemi koji su doprineli ovako lošem stanju su oni koje smo predočili predsedniku Vučiću na sastanku u januaru ove godine – nasilje i napadi na novinare se zaoštravaju, a morali bi biti osuđeni i istraženi kako se ne bi ponovili. To su slučajevi novinara Milana Jovanovića, Tatjane Vojtehovski, i mnogih drugih novinara, uključujući sajber napade koji uopšte nisu sankcionisani. Pad od 14 mesta je veoma veliki i jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, zaključuje šefica Reportera za Balkan.

Pred sastanak sa predsednikom Vučićem u januaru ove godine, Reporteri bez granica istakli su da žele i „jasne dokaze posvećenosti slobodi medija, a ne prazne priče“. U međuvremenu, vlast u Srbiji pokazala je volju da neke probleme reši i ima mehanizme za to, ali rezultati se još uvek ne vide, ističe Ades-Mevel.

– Videli smo volju predsednika da se situacija poboljša, predložili smo neke konkretne stvari koje moraju da se reše – kao što je arbitrarno odlučivanje države o ugovorima za oglašavanje sa određenim medijima, i nadamo se da ćemo u narednom periodu videti konkretne rezultate na terenu, ističe ona.

Jedan od rezultata koji je za sada vlast postigla jesu osuđujuće presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, podsetila je Polin.

– Presuda za slučaj Ćuruvija je pozitivan rezultat rada koji je doveo jedan proces do kraja, iako dosta kasno ali to je važna poruka za međunarodnu zajednicu. Pokazuje da vlast u Srbiji ima mehanizme da reši probleme, očekujemo više takvih rezultata u narednih 12 meseci, navela je novinarka iz Reportera bez granica.

Agresivne kampanje provladinih medija

Autori izveštaja o medijskim slobodama navode da je Srbija, pod vlašću predsednika Aleksandar Vučića, za pet godina postala mesto u kome novinarstvo nije bezbedna profesija niti uživa podršku vlasti. „Agresivne kampanje protiv istraživačkih novinara koje sprovode provladini mediji su u punom jeku. Neki hrabri novinari i dalje izveštavaju o opasnim temama kao što su kriminal i korupcija, ali njihovi izveštaji imaju ograničenu publiku zbog koncentracije vlasništva nad medijima“, upozorili su autori izveštaja RSF.

Tagovi

Povezani tekstovi