„Korak napred ka boljoj komunikaciji pravosuđa, medija i građana“

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) 20. septembra predstaviće dva istraživanja o transparentnosti pravosudnih organa i saradnji pravosuđa sa medijima – “Korak napred ka boljoj komunikaciji pravosuđa, medija i građana”.  

Na prvom panelu biće predstavljeni rezultati dva istraživanja:

 

  1. Analiza stanja transparentnosti i otvorenosti pravosudnih organa koju su izradili Partneri Srbija,
  2. Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosudja u Srbiji studiju koju je izradio NUNS.

 

Zašto novinari u skoro dvostruko manjem procentu koriste neposredne izvore (uvid u spise predmeta 5%, pristup ročištima 14%, komunikacija sa portparolom 9%) u odnosu na posredne izvore kao što je kontakt sa advokatima (47%)?

 

Da li su razlog za nedovoljno dobru komunikaciju između pravosuđa zaista ono što misli oko 50% anketiranih novinara, a to je da  su sudije lično izložene političkim pritiscima zbog kojih nisu ohrabreni da sarađuju sa medijima?

 

Na ova i još neka pitanja probaćemo da damo odgovore u drugom panelu  na kom će predstavnici pravosudnih organa, organizacija civilnog društva i novinari diskutovati o stanju u oblasti transparentnosti pravosudnih organa, kao i o uticaju transparentnosti u radu pravosudnih organa na poverenje građana u pravosuđe i vladavinu prava, uopšte.

 

Događaj će biti održan u prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, 20. septembra 2022. od 12:00h do 15:00h.

 

Događaj se može pratiti putem Zoom aplikacije, a link za pristup biće dostupan po prijavi. Simultani prevod sa srpskog na engleski će biti obezbeđen.

 

Molimo Vas da učešće potvrdite do 18.09.2022. godine na email adresu:nuns@nuns.rs. U slučaju da ste sprečeni da učestvujete, molimo Vas da prosledite poziv kolegama i saradnicima.

 

Praćenje događaja biće moguće i putem Zoom aplikacije, a link za pristup biće dostupan po prijavi. Simultani prevod sa srpskog na engleski će biti obezbeđen.

 

Ovaj događaj i istraživanje „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosudja u Srbiji“ su  deo regionalnog projekta „Jačanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji“, koji finansira Kraljevina Holandija, a sprovode holandski Helsinški komitet i Free Press Unlimited u partnerstvu sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije. Istraživanje „Analiza stanja transparentnosti i otvorenosti pravosudnih organa“ sprovela je organizacija Partneri Srbije uz finansijsku podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL).

 

Tagovi

Povezani tekstovi