Predstavljen šestomesečni izveštaj o radu Komisije za žalbe

savet-za-stampu-26-1

Od početka godine Savet za štampu je dobio 44 žalbe, a najčešće je Kodeks novinara Srbije kršio Blic koji je to učinio pet puta, a pritom nijedna ovogodišnja odluka Saveta za štampu nije objavljena u ovom mediju, rekla je na predstavljanju šestomesečnog izveštaja o radu Komisije za žalbe generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković.

„Koliko poštuješ Kodeks, toliko vrediš kao novinar“, rekla je predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS) u Komisiji za žalbe Olivera Milošević.

 

Najčešći prekršaji su bili povezani sa diskriminacijom i širenjem stereotipa o nacionalnim manjinama, izveštavanjem o porodičnim tragedijama i zaštitom identiteta maloletnika i dece, prevashodno u rubrikama crna hronika.

 

Najčešće je kršeno četvrto poglavlje – odgovornost novinara, koje je prekršeno 14 puta od početka godine .

 

Savetu za štampu su najviše privukle pažnju žalbe na povrede prava nacionalnih manjina. Olivera Milošević je posebno istakla tri primera kršenja Kodeksa novinara Srbije koji se odnose na Rome, Vlahe i Slovake.

 

Bilo je reči o kolumni Marka Vidojkovića, u kojoj je pisao o ucenjivanju Roma na izbornim mestima. Za ovaj tekst nije odlučeno da li se radi o kršenju Kodeksa ili ne.

 

Članovi Komisije za žalbe koji su smatrali da je Kodeks prekršen kao argument su iznosili činjenicu da je tema mogla biti predstavljena na profesionalniji način, dok oni koji nisu smatrali da je Kodeks novinara Srbije prekršen, podsećali su da je u pitanju kolumna, istakla je Olivera Milošević.

 

Predstavnica Asocijacije medija u Komisiji za žalbe Jelka Jovanović rekla je da je prošle nedelje poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela sud da jeste reč o diskriminaciji Roma i da je list Danas objavio to mišljenje na svom sajtu. U pitanju je, prema njenim rečima, primer dobre prakse koji bi trebalo da slede i druge redakcije i da objavnjuju mišljenja koja im u potpunosti ne idu u korist.

 

Odluku Komisije za žalbe bi, kako kaže, trebalo da objavi svaki medij koji prekrši Kodeks.

 

Sandra Perić iz Komore socijalne zaštite javila se na kraju konferencije kako bi se zahvalila za prepoznavanje problematike kada su u pitanju korisnici socijalne zaštite, a pogotovo deca.

 

Tagovi

Povezani tekstovi