Predstavljeni Novinarski kodeks NUNS-a i Dosije o novinarstvu

Dosije o medijima, 14. ukupno, a drugi otkad je njegovo izlaženje prošle godine obnovljeno, predstavlja najznačajniju publikaciju u Srbiji koja tretira probleme medija i novinarstva. U Dosijeu, koji će ubuduće izlaziti na svaka dva do tri meseca, pobrojana su sva bitna pitanja o novinarstvu u proteklom periodu, posebno ona vezana za napade na medije i novinare i za kršenje profesionalnih principa.


Operativni urednik Dosijea, Dragutin Rokvić, naglasio je da su napadi i tužbe protiv novinara poslednjih meseci isto tako intenzivne kao u ranijem periodu, i da isključivo dolaze od strane kriminalaca, političara i novokomponovanih biznismena onda kada je nekim tekstom ugrožen interes neke od ovih grupacija. Time su, paradoksalno, ugroženiji “ozbiljni mediji” nego tabloidi, zato što tužioci često odustaju od suđenja sa “žutom štampom”.


Novinarski kodeks predstavlja načela koja bi svaki novinar trebao da ima uz sebe, jer pomažu da u vreme brojnih izazova, koji su često na granici moralnih načela, novinar ne postane puki skriboman, već profesionalac koji ima svoje dostojanstvo i hrabro i istinito piše o pojavama, događajima i ljudima, a da pri tom ne ugrožava ničiju privatnost i elementarno dostojanstvo, istakao je Nebojša Bugarinović, predsednik NUNS-a. Kodeks posebno naglašava različitost, koje je bogatstvo Srbije, i zato pa je zato, pored izdanja na srpskom, štampan i na mađarskom, albanskom, romskom i engleskom, i distribuiran ne samo članovima NUNS-a, već i svim zaintesovanim kolegama.


Lokalni mediji predstavljaju crnu rupu, o kojoj se malo govori, pošto tu, kao ni u jednoj drugoj oblasti, političari vrše pritisak na lokalna glasila i utiču na formiranje javnog mnjennja. Na odgovorna mesta u lokalnim medijima postavljaju se nekompetentni ljudi, a političari utiču čak i na ekonomski nezavisne lokalne medije, istakao je Vukašin Obradović i apelovao na Ministarstvo infirmisanja da obrati pažnju na ovaj problem i pozvao Vladu Srbije da donele odluku o privatizaciji lokalnih medija ili da promeni Zakon o javnom informisanju.


Agencija Beta o Novinarskom kodeksu NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi