Predstavnica OEBS-a traži oslobađanje novinara u Belorusiji

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Teresa Ribeiro pozvala je vlasti u Belorusiji da hitno oslobode sve pritvorene novinare i zaposlene u medijima u toj zemlji, navodeći da je većina njih privedena zbog izveštavanja o javnim događajima i drugim političkim dešavanjima.

„Ovo sistematska represija nad novinarima i medijskim radnicima predstavlja flagrantno kršenje obaveza OEBS-a vezanih za slobodu izražavanja i medijsku slobodu a koje je Belorusija preuzela kao članica OEBS-a“ napisala je Ribeiro u pismu beloruskom ministru spoljnih poslova Vladimiru Makeju.

 

Ukazala je na nedavno uhapšenog urednika i koosnivača kanala u aplikaciji Telegram, novinara Ramana Prataseviča i na desetine drugih novinara i medijskih profesionalaca, uključujući one na spisku koje je sastavilo Belorusko udruženje novinara.

 

Ona je dodala da ove represivne mere imaju zastrašujući efekat, time što odvraćaju druge od vršenja svog posla bez straha ili odmazde, vode do autocenzure i utiču na spospbonost nezavisnih medija da pruže informacije javnosti.

 

„Sloboda da se dobijaju i daju informacije i ideje bez mešanja javnih vlasti bez obrzira na granice, uključujući kroz strane medije je od ogromnog značaja za demokratsko društvo i jedno je od osnovnih uslova za njegov napredak i razvoj“, rekla je Ribeiro.

 

Ribeiro je rekla da svi nedavni slučajevi nasilja prema nezavisnim medijskim radnicima u zemlji moraju biti u potpunosti ispitani.

 

„Hitno je potrebno da beloruske vlasti okončaju sadašnju klimu nekažnjivosti kada je reč o nasilju prema novinarima“, rekla je ona.

Tagovi

Povezani tekstovi