Predstavnica OEBS-a za slobodu medija zabrinuta zbog nedavnih napada na medijske radnike u Srbiji

Foto: OSCE
Foto: OSCE

Novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinku Gruhonjiću i članovima njegove porodice 25. Aprila upućene su pretnje i vrede putem društvenih mreža od strane nepoznatog korisnika.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza ​​Ribeiro izrazila je danas zabrinutost zbog nedavnih napada na medijske radnike u Srbiji, pozivajući nadležne organe da preduzmu efikasne mere za identifikaciju i krivično gonjenje svih odgovornih.

 

Prema izveštajima, proteklih dana nekoliko novinara i drugih medijskih radnika bilo je izloženo sve većim pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i „izdajnici“.

 

Dana 25. aprila, novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinku Gruhonjiću i članovima njegove porodice, putem društvenih mreža,  neidentifikovani korisnik uputio je pretnje i uvrede, optužujući Gruhonjića da je „izdajnik“. Navodno, počinilac je nekoliko puta pokušao da pozove Gruhonjića preko mesindžera.

 

Nezavisni dnevni list Danas je 22. aprila primio niz pretnji smrću i uvreda upućenih zaposlenima putem mejla i društvenih mreža, kako sa anonimnih tako i sa imenovanih naloga. Pretnje su upućene zbog citata Mahatme Gandija koji su novine objavile u svom štampanom izdanju i na Instagram stranici na Veliki petak pre pravoslavnog Uskrsa. Ekipa portala Nova.rs je 19. aprila bila primorana da prekine snimanje sa gradilišta za koje se sumnjalo da nema potrebne dozvole za rad nakon što im je muškarac koji se predstavljao da je obezbeđenje mesta pretio i vređao ih, ometajući njihov rad. Nezavisna televizija N1TV je 18. aprila takođe primila anonimni e-mail u kome se preti da će „poklati“ zaposlene u toj kući i naziva ih lažovima i stranim plaćenicima.

 

Većina ciljanih medija i novinara su se u prošlosti suočili sa sličnim pretnjama i napadima zbog svog kritičkog izveštavanja. Prema pisanju medija, nedavno pogođeni su podneli krivične prijave nadležnim organima radi pokretanja istrage i identifikovanja počinilaca. Navodno, organi tužilaštva su do sada pokrenuli krivični postupak zbog prijavljenih pretnji smrću upućenih zaposlenima u N1TV i listu Danas.

 

„Sve više me brine poslednja salva pretnji i tona optužbi na račun medijskih radnika u Srbiji. Takve ciljane antimedijske manifestacije – koje se prečesto vrše u cilju direktne odmazde za rad novinara – imaju zastrašujući efekat, ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovo fizičko i psihičko blagostanje“, navela je Ribeiro.

 

I dok je Predstavnica pozdravila brzu reakciju tužilaštva u slučaju N1TV i Danas, ona je pozvala srpske vlasti da učine sve da okončaju nekažnjivost svih zločina protiv medija pred zakonom. „Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti dočekani oštrom osudom i procesuirani na brz i sistematičan način“, rekao je Ribeiro.

 

„Ovo nije samo od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti medijskih radnika, već i za povećanje poverenja i kredibiliteta u važnost nezavisnog novinarstva u zemlji“, dodala je ona podsećajući na konkretnu posvećenost koju su države učesnice preuzele 2018. efikasne mere „za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.”

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi