Predstavnici UNS-a posetili Matorčevića i Jovanovića iz „Žig infa“

Foto: Lična arhiva
Foto: Lična arhiva

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i član Uprave Žikica Stevanović posetili su danas u Grockoj Željka Matorčevića, urednika „Žig infa“, a zatim i novinara ovog onlajn medija Milana Jovanovića u Vrčinu.

Matorčević je predstavnicima UNS-a rekao da i dalje, više od tri godine posle fizičkog napada na njega, policija nije pronašla osobu koja ga je prebila.

 

U napadu koji se dogodio izjutra 9. oktobra 2018. godine Matorčeviću je slomljena jagodična kost i proveo je nedelju dana u bolnici.

 

Krivične prijave koje je podnosio odbačene su i nema osobe koja odgovara za njegovo brutalno prebijanje.

 

Urednik „Žig infa“ je sa predstavnicima UNS-a razgovarao o planovima da se iz domova novinara redakcija smesti u svoj prostor.

 

„Građani nam veruju i dostavljaju podatke, traže od nas odgovore, servisne informacije. Znaju da kad izvestimo o problemu da to ima uticaja na nadležne. Dobili smo i prvi objavili rezultate referenduma kod nas u Grockoj koja ima 100.000 stanovnika“, rekao je Matorčević.

 

Rakočević je govorio o značaju malih redakcija na lokalu i potrebi da se pronađu slični mediji kako bi se umrežili i dobili na snazi.

 

Predstavnici UNS-a posetili su u njegovom obnovljenom domu i saradnika „Žig infa“ Milana Jovanovića kom je 12. decembra 2018. godine zapaljena kuća.

 

Supruga Jela Deljanin i on spavali su kada se požar iz garaže rasplamsao na kuću.

 

U požaru je tada izgorela kuća od 200 kvadratnih metara, garaža i automobil.

 

Kao nalogodavac prvostepeno je osuđen bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, ali je u decembru 2021. godine Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje.

 

Uz Simonovića na četiri godine i tri meseca zatvora prvostepeno je bio osuđen kao neposredni izvršilac Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu. Na četiri godine zatvora prvostepeno je takođe bio osuđen Vladimir Mihailović, koji je posredovao u pronalasku izvršioca.

 

Jovanović je predstavnicima UNS-a rekao da ide dalje i da se suđenje nastavlja. Ponovio je da se najviše brine za suprugu koja ne može noću da spava i reaguje na svaki šum.

 

UNS će nastaviti da prati i izveštava sa suđenja Jovanoviću, a, takođe, rekli su danas predstavnici Udruženja, tražiće obnavljanje istrage u slučaju prebijanja urednika „Žig infa“ Matorčevića.

 

Nedavno su članovi UNS-ovog ogranka – Društva novinara Kosova i Metohije, prikupili 60.000 dinara za obnovu kuće Milana Jovanovića. Na taj način odazvali su se pozivu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koja je pokrenula akciju za prikupljanje 2,5 miliona dinara za obnovu njegove imovine.

Za tri dana prikupljeno je 2.875.000 dinara.

Tagovi

Povezani tekstovi