Prekršena osnovna pravila novinarske profesije

 


Smatramo da su i objavljivanjem fotografije i fotomontažom ozbiljno prekršeni Zakon o informisanju i osnovna pravila novinarske profesije. Nije primereno da se, uz tekstove koji pretenduju da budu ozbiljna informacija, objavljuju fotomontaže sa relativno neuočljivom naznakom da nije reč o autentičnoj fotografiji.  Jasno uočljiv potpis ispod fotografije, koji glasi „BODIGARD…Ratko Mladić i Vojislav Koštunica“, čitaocima sugeriše da je fotografija autentična.


 


Praksa objavljivanja navodnih intervjua sa optuženicima koji se nalaze u pritvoru takođe je veoma diskutabilna, jer nema načina da se proveri da li su razgovori autentični ili izmišljeni. Takvi intervjui zato često postaju samo instrument nečije kampanje.


 


Pozivamo srpske medije da prekinu sa takvom praksom i da učine sve kako bi izbegli uključivanje u bilo kakvu kampanju. Pozivamo nadležne organe vlasti da utvrde da li je i na koji način moguće pribavljati intervjue sa pritvorenicima i da javnost obaveste da li je takvih intervjua bilo ili ne.


 


U Beogradu: 28. juna 2006 


Izvršni odbor NUNS-a                                                          

Tagovi

Povezani tekstovi