Premijerka koristi svoju moć za obračun sa medijima

Zbog toga stručna javnost upozorava da je spor potrebno rešiti što pre i da svi imaju pravo na dostupnost kanala koji objektivno informiše. Da li je pozadina sukoba politička, jer je, kako mnogi smatraju, državi u interesu da što manje građana gleda po mnogima jedinu profesionalnu televizijsku kuću, ili su pak isključivo ekonomske nesuglasice u pitanju, videćemo nakon epiloga cele priče.

Međutim, ono što poslednjih dana „bode oči“ jeste da se premijerka Srbije Ana Brnabić intenzivno uključila u spor, otvoreno stajući na stranu Telekoma i optužujući N1 da vodi političku kampanju „proizvodeći lažne vesti“. Sagovornici Danasa smatraju da premijerki nije u opisu posla da se meša u ovakvu vrstu spora, pogotovo da „staje na stranu“, čime zapravo, kako kažu, i potvrđuje šta je pozadina sukoba distributera.

Advokat Vladimir Gajić kaže za Danas da premijerka inače poznaje veoma slabo naš pravni poredak „da bi umela da oceni svoje nadležnosti“.

– Telekom je kompanija koja je ogrezla u korupciji, a kulminacija toga je posao oko kupovine Kopernikusa. Jasno je da iza spora sa Junajted grupom stoji namera vlasti da još više onemogući slobodno informisanje u Srbiji – ističe Gajić. On smatra da će sukob trajati dok ne prođu izbori, „a onda će Telekom da se urazumi“.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković kaže za naš list da direktno mešanje premijerke u jedan, „kako nam je i sama saopštila, tržišni sukob“, govori o tome da je sama sebi skočila u usta.

– Dve mogućnosti postoje: ili ona ne razume da se to ne sme raditi sa pozicije premijera, ili je savršeno svesna toga da koristi svoju političku moć za prljavu borbu protiv medija koji objektivno izveštavaju. Bez obzira što mislim da su njene kompetencije za položaj na kom se nalazi sasvim minimalne, ovog puta verujem da ona odlično razume šta radi i da to radi kao vatreni vojnik svoje partije – ukazuje Stojković.

Novinarka Tamara Skroza kaže da iskreno više ne zna šta je čiji posao u ovoj zemlji, a da joj se čini da niko ne radi svoj. Prema njenim rečima, premijerka svakako ne bi trebalo da se meša u sukob Telekoma i Junajted medije na bilo koji način, „a najmanje ovako kako je uradila“.

– S druge strane, mislim da ni posao javnosti, baš kao ni svakog od nas pojedinačno, takođe nije da se već nedelju dana svrstavamo na ovu ili onu stranu, u sukobu čija nam pozadina nije jasna. Tužno je ipak što smo na tako nešto prinuđeni, zbog višegodišnjeg sistematskog urušavanja medijske scene i činjenice da je N1 jedina preostala normalna televizija – zaključuje Skroza.

Junajted medija se juče oglasila saopštenje povodom, kako kažu, identičnih rečenica koje premijerka Ana Brnabić ponavlja danima „a koje sadrže neistine“.

U saopštenju se dodaje da je ovo jedinstven slučaj da premijerka jedne države optuži medij kao što je N1 da proizvodi „fejk njuz“ i da je sam sebe ukinuo. Junajted medija navodi da je Ana Brnabić i pre dva dana na televiziji Pink, „mahala poslovnom prepiskom dve kompanije, Junajted medije i Telekoma Srbije, iznoseći optužbe da N1 vodi političku kampanju“.

„Podsećamo premijerku, da je ukoliko je zaista želela da o ovom sporu iznese istinu u javnost, mogla prvo da se uveri u činjenice. Činjenice su sledeće: kada je istekao ugovor United Medie i Telekoma, više od 17 dana smo ostavili sve naše kanale nadajući se da će druga strana regulisati pravni osnov za distribuciju signala. Državni operater nije prihvatio nijednu opciju za saradnju koju smo ponudili, a signal naših kanala bez pravnog osnova ne sme da se distribuira, ako se poštuje zakon Republike Srbije. Podsećamo i premijerku, ali i javnost da je Telekom Srbija zahtevao od United Grupe prošle godine gašenje signala RTS-a u dijaspori i time ostavio milion ljudi bez programa javnog servisa. Verujemo da je premijerka imala uvid u sve činjenice, umesto što je zastupala samo Telekomovu stranu, da bi podržala poštovanje zakona, ispred interesa bilo koje kompanije. Umesto što krivicu prebacuje na nas, Ana Brnabić bi mogla da upita Telekom šta ih sprečava da odgovore na javni poziv i regulišu prava za distribuciju kanala N1“, navela je Junajted medija u svom saopštenju.

U subotu protest zbog pritisaka na N1

Protest protiv medijskog mraka i onemogućavanja građana da prate program televizije N1, kao i zbog konstantnih pritisaka na tu televiziju održaće se u subotu, 1. februara na Trgu Nikole Pašića. Skup će početi u 16 časova, a na protestu će govoriti profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, novinar Filip Mladenović i profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković.

Podrška EFJ

Evropska federacija novinara (EFJ) koja okuplja 72 novinarske organizacije iz 45 evropskih zemalja sa ukupno 320.000 medijskih profesionalaca, na svom tviter nalogu podržala je kampanju „da se vidi N1“, prenelo je juče Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Tagovi

Povezani tekstovi