Preminuo Kristof Deloar, generalni direktor Reportera bez granica

Reporteri

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara „Reporteri bez granica“ (Reporters sans frontieres – RSF) je saopštila da je njen generalni direktor Kristof Deloar (Christophe Deloire) umro danas od raka u 54. godini.

Deloar je generalni direktor te organizacija sa sedištem u Parizu bio od 2012. godine i „pretvorio je Udruženje u svetskog šampiona za odbranu novinarstva tokom 12 godina“, navodi se u saopštenju.

 

„Novinarstvo je bila borba njegovog života koju je vodio sa nepokolebljivim ubeđenjem“, dodala je RSF.

 

Pre no što je preuzeo kormilo RSF-a, Deloar je od 2008. do 2012. godine vodio Centar za obuku novinara (Centre de Formation des Journalistes – CFJ) u Parizu, jednu od vodećih škola novinarstva u Francuskoj.

 

Deloar je radio za časopis Poen (Le Point) od 1998. do 2007. godine, u redakciji za društvo i politiku kao istraživački reporter. Ranije je radio za televizijske kanale ARTE i TF1.

 

Osnovana 1985. godine u Francuskoj, RSF je postala predvodnica slobode medija i prava na informacije širom sveta.

 

Ta nevladina organizacija deluje na svim kontinentima s kancelarijama u desetak gradova i mrežom saradnika u oko 130 zemalja.

 

RSF otkriva i osuđuje ugrožavanje slobode informisanja i pruža pomoć zatvorenim ili ugroženim novinarima na razne načine – pravna pomoć, oprema za izveštavanje iz rata, stipendije, pritisci na države i institucije.

 

Poslednjih godina je intenzivno tražila istinu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

 

Od 2002. godine RSF objavljuje godišnji izveštaj o zlostavljanju novinara i rang listu slobode medija u 180 zemalja. Ta svetska rang lista je referenca za mnoge medije i međunarodne institucije.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi