Preminuo Mladen Delić

Delić je na radiju a posle i na televiziji prenosio više od 1.500 sportskih događaja, među kojima šest letnjih i sedam zimskih olimpijskih igara, kao i sedam fudbalskih prvenstava sveta i mnogih drugih događaja.

Delić je rođen 15. januara 1919. u Sinju, gde je maturirao. Apsolvirao je pravo u Beogradu, gde je završio Školu za fizičko vaspitanje 1938. godine. Od 1941. do 1945. bio je nastavnik fizičkog vaspitanja u Domobranskoj zastavničkoj školi, a od 1946. do 1948. predavač na Višoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu. Od 1948. do 1950. godine bio je savetnik u Fiskulturnom savezu Hrvatske.

Novinarstvom je počeo da se bavi posle rata. Pisao je za „Narodni sport“ i „Borbu“, a potom je osnovao sportsku redakciju u Radio Zagrebu.

Prvi radijski prenos imao je 1947. godine, a profesionalni novinar je od 1950. kad je utemeljio Sportsku redakciju Radio Zagreba. Jedan je od pionira sportskog programa i na hrvatskoj televiziji, na kojoj je radio kao novinar, reporter, urednik i komentator od 1965. do penzije 1984. godine.

Mladen Delić će mnogima ostati u sećanju po legendarnoj rečenici „Ljudi, ma je li to moguće!?“, izrečenoj dok je prenosio utakmicu Jugoslavija-Bugarska decembra 1983. godine u Splitu.

Na toj odlučujućoj kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo, Jugoslaviji je bila potrebna pobeda, a do minut pre kraj meča bilo je 2:2. Potom, bukvalno u poslednjim sekundama meča, Ljubomir Radanović postiže gol za pobedu Jugoslavije, što je izazvalo delirijum na stadionu „Poljud“ i usklik Mladena Delića u mikforon.

Datum i mesto sahrane Mladena Delića biće naknadno objavljeni.

Tagovi

Povezani tekstovi