Preminuo novinar Aleksandar Nenadović

Bio je čovek na čije su  mišljenje i savete  računale kolege svih generacija novinara u Srbiji i, jedan  od onih srpskih novinara čiji profesionalni i moralni dignitet nije bilo moguće ni na koji način osporiti.

U novinarskim krugovima i u NUNS-u će ostati upamćen kao čovek izuzetne energije i hrabrosti koji je do poslednjeg  dana života jasno,  precizno i kritički promišljao o srpskoj stvarnosti.


 


Aleksandar Nenadović, novinarstvom je počeo da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka i ostao je upamćen kao dopisnik „Politike“ iz SAD-a, Velike Britanije i specijalni izveštač  iz mnogih zemalja. Bio je glavni i odgovorni urednik „Politike“ i jedan je od osnivača novinske agencije „Beta“. Objavljivao je svoje tekstove  u nedeljniku „Nin“, listovima „Borba“, „Naša borba“, „Danas“ i „Republika“. U beogradskim medijima objavio  je mnogobrojne reportaže, intervjue, komentare i feljtone. Autor je više knjiga, među kojima je „Godina dana Džona Kenedija“, „Dve stotine godina SAD“, „Amerika na raskršću“ ( koautor sa Dušanom Simićem), „Razgovori sa Kočom“…Jedan je od osnivača novinarske nagrade „Jug Grizelj“ koja se dodeljuje za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu.


 


                                                                                         


Za Izvršni odbor NUNS-a   


U Beogradu: 28.03.06.                                                                                     


Predsednik                                                                                            Nadežda Nadežda Gaće


 

Tagovi

Povezani tekstovi