Preminuo novinar Branislav Milošević

Rođen je 1. avgusta 1946. u Beogradu. Po obrazovanju je bio filolog, a po zanimanju novinar poznat po tekstovima izuzetnog intelektualnog, političkog i kritičkog naboja, koje je često pisao i kao direktan učesnik burnih političkih promena. U bogatoj karijeri bio je dramaturg JDP, saradnik Marksističkog centra Srbije i lista „Komunist“, časopisa „Vidici“ i „Student“, pozorišni kritičar „Borbe“ i kritičar časopisa „Scena“. Kao direktor i glavni urednik vodio je Izdavačku kuću „Rad“, a u Vladi Srbije 1986/87 bio je ministar za kulturu.
Posle teksta „Tačka na jotu“ koji je objavio u NIN-u maja 1987. godine kao ministar se suprotstavljajući politici Slobodana Miloševića, bio je žrtva političkih čistki, a dve godine kasnije ostao je i bez posla. Dugo godina je pisao kolumne u zagrebačkom magazinu „Danas“, NIN-u, „Slobodnoj Dalmaciji“, ljubljanskom „Dnevniku“, „Politici“, „Blicu“, „Reporteru“, „Novoj političkoj misli“ i „Borbi“, u kojoj je početkom 90-ih bio i direktor. Jedan je od osnivača, direktora i kolumnista „Naše borbe“. Vodio je emisiju o kulturi „Petkom u 22“ na Radio-televiziji Srbije, bio dopisnik agencije SENSE iz Strazbura i Berlina, objavljivao kolumne u belgijskom časopisu „Knack“ i britanskom „Independentu“, francuskom „Figarou“…
Objavio je i knjigu polemičkih i kritičkih tekstova „Prvih deset godina“ o događajima od 1989. do 1999. godine, a smrt ga je preduhitrila da dovrši i rukopise knjige nazvane „Drugih deset godina“. Vreme i mesto sahrane Branislava Miloševića biće naknadno objavljeni.


R.D.

Tagovi

Povezani tekstovi