Preminuo osnivač i glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković

Žarković je bio osnivač Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), saradjivao je sa Nemačkim narodnim radiom i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard…).

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više medjunarodnih medijskih asocijacija.

Objavio je „Naprednu knjigu“ sa podnaslovom „Godine uspona Aleksandra Vučića“ 2016. godine.

„Svi biografski podaci, medjutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim ledjima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet“, dodaje se u saopštenju.Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Tagovi

Povezani tekstovi