Preminuo Zoran Modli

Zoran Modli je bio jedan od najpoznatijih srpskih radio-novinara i disk-džokeja.

Rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao u gimnaziju. Završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, bio je pilot i pilotski instruktor.

Počeo je karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina 20. veka u beogradskim diskotekama.

Izdao je ploču „Zoran Modli i leteća diskoteka“ i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu Džuboks.

Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. godine osnovao grupu „Hajduk Stanko i jataci“, u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, „Na putu za Stambol“ i „Anđelija, čuvaj se Turaka“.

Bio je veoma popularan radio-voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju „Ventilator 202“, u kojoj je kroz tada čuvenu „Demo top 10 listu“ na „Dvestadvojci“ skoro celu deceniju aktivno promovisao mlade domaće rok grupe.

„Ventilator 202“ bio je ujedno i prva radijska emisija posvećena računarima i prvim komjuterskim programima.

Modli je preko radija puštao nešto što je ličilo na šuštanje i krčanje. To su, zapravo, bili novi kompjuterski programi koje su kod svojih kuća snimali na kasete oni slušaoci koji su tada imali rane modele prvih računara u Srbiji („Spektrum“, „Komodor 64“, „Galaksija“).

Ostavio je neizbrisiv trag svojim čuvenim špicama i džinglovima koji su u to vreme bili zaštitni znak „Dvestadvojke“.

Emisiju „Modulacije“ Modli počinje na Radio Pingvinu u maju 1993. godine. Emituje „Modul top-ten“ vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike.

Ova emisija se 1995. godine seli na Radio Beograd 202, a 1996. godine dobija nagradu „Diskobolos“ za najbolju radio i TV emisiju o računarima.

Ubrzo se opet vraća na Radio Pingvin uz novi naziv „Modulacije – The Next Generation“, a potom prelazi na „MIP radio“, gde ostaje do 1999. godine, kada se emisija gasi.

Od 2000. pokreće emisiju „ZAIR“ (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.

Od 2002. godine pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem interneta, a može se preuzeti sa Modlijevog sajta. 

Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira.

Posle više od 20 godina provedenih u „Jatu“, gde je upravljao „boingom 727“, nastavio je pilotsku karijeru kao kapetan u privatnoj avio-kompaniji „Princ avijejšn“, sve do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom. Avion je izgoreo, ali su posada i putnici izašli nepovređeni.

Posle tog udesa, Modli je napustio karijeru pilota. Do detalja je opisao svoj poslednji let u prvom poglavlju „Pilotske knjige“.

Modli je pisao i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva. Objavio je sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.

Informacija o vremenu i mestu sahrane Zorana Modlija biće naknadno objavljena.

Saradnja sa „Radio Beogradom

Modli je saradnju sa Radio Beogradom započeo kao gimnazijalac 1965. u emisiji „Sastanak u 9 i 5“ na Drugom programu.

Radio je kao saradnik u emisijama Prvog programa – „Veče uz radio“ i „Novo, aktuelno, zanimljivo“, kada je napisao niz tekstova za pesme Lole Novaković, Dragana Antića, Dijega Varagića i druge zvezde šlagerske muzike.

Najduže je sarađivao sa Radio Beogradom 202. Pisao je tekstove za voditelje večernjeg programa, a kasnije je, kao već poznat disk-džokej, 1979. godine pokrenuo avangardnu emisiju „Ventilator 202“.

Bio je aktivan na više privatnih radio-stanica, da bi se vratio Radio Beogradu 202 sa emisijama „Modulacije“ i „ZAIR“. Zaslužan je i za neke od inovativnih i pionirskih poduhvata „Dvestadvojke“, od kojih je najčuvenija emisija „iz vazduha“ koju je, leteći iznad Beograda, vodio iz aviona.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi