Prestrojavanje medija za novu izbornu kampanju

On je juče, na predstavljanju izveštaja tromesečnog monitoringa o primeni Zakona o radiodifuziji koji su sproveli Centar za podršku demokratskim inicijativama (CPDI) i Fondacija Konrad Adenauer, ocenio da je „očigledno da je na pragu prestrojavanje medija za nove izbore“.


Prema njegovom mišljenju, obrazac RTS je „da pustimo Vladu i njene koalicione partnere da kažu šta čine“ pri čemu su „dva lika uspešno zamenili (Milutina) Mrkonjića – Mlađan Dinkić i Velja Ilić“. RTS, daje tihu podršku vladajućoj koaliciji i takmiči se s komercijalnim stanicama, što je suprotno ulozi koju treba da ima kao javni servis.
Radojković je izrazio bojazan od „bugarskog sindroma“, a to je da svaka nova garnitura na vlasti po medijskim institucijama napravi čistku i zameni funkcionere. Zamerio je RRA, koja treba da primenjuje Zakon o radiodifuziji, da nije ispoštovala nijedan rok, što je i dokaz strategije odlaganja do novih izbora. Ukazao i da od pet komercijalnih televizija koje su dobile nacionalnu dozvolu, rade samo tri, što odgovara onima koje emituju pošto tako dobijaju „veći deo kolača“ od profita od reklama. „Ne znam šta će biti kada se pojave Foks i Avala, kako će RTS uspeti njima da parira“, kazao je Radojković.
Profesor FPN Rade Veljanovski se posebno osvrnuo na odredbe Zakona kojima je rok za početak emitovanja za stanice koje su dobile dozvole produžen za mesec dana. Prema njegovom mišljenju, ili su učesnici nedavnog konkursa za nacionalne TV znali da ne mogu tehnički da počnu da rade za dva meseca, pa su obmanuli dokumentacijom RRA, ili su u RRA znali da je rok prekratak pa su prekršili Zakon dajući im dozvole. Veljanovski je posebno istakao da promena uslova konkursa posle samog konkursa govori o velikom političkom uticaju nekih učesnika. Takođe je napomenuo i da je rok do kojeg lokalni elektronski mediji treba da se privatizuju (decembar 2007) produžen kako bi lokalne vlasti imale mogućnost da njihove stanice dobiju frekvenciju i rade u vreme izbora.
Pravni savetnik OEBS Jelena Surčulija ukazala je na to da izmene Zakona o radiodifuziji, usvojene 19. jula, još nisu javno dostupne, niti je Službeni glasnik objavio tekst dopunjenog Zakona. Zbog toga je i nejasno od kojeg datuma će se računati kad će novi emiteri dobiti dozvole, niti koji je to rok.


 J. L


 

Tagovi

Povezani tekstovi