Presuda ukinuta, sledi novo suđenje

Jovanović je ubijen 27. maja, petnaest minuta pre ponoći, hicima ispaljenim iz automatskog oružja, iz „golfa“ u pokretu, ispred redakcije lista u ulici 4. jula u Podgorici, kada je s posla krenuo kući. Obdukcijom je utvrđeno da je Jovanović dobio više od deset smrtonosnih rana, od kojih je umro u podgoričkoj bolnici u zoru 28. maja.


Za ubistvo Jovanovića optužen je poznati crnogorski karatista Damir Mandić, koji je posle dve godine suđenja oslobođen „zbog nedostatka dokaza“ i pušten iz pritvora da se nadalje brani sa slobode. Ovu presudu, koju je izreklo veće pogodričkog Višeg suda kojem je predsedavao Radovan Mandić, ukinuo je Apelacioni sud i predmet vratio na novo suđenje, pred izmenjeno sudsko veće. Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Apelacioni sud je to učinio „uz oštru kritiku odluke“ nižeg suda.


Porodica ubijenog urednika Dana, uredništvo lista, udruženje pravnika i opozicija protestovali su zbog oslobađajuće presude, podsetivši da je istraživanjem policijskih eksperata iz Vizbadena pronađen niz dokaza koji optužuju Mandića. DNK analizom uzoraka uzetih iz vozila iz koga je pucano na Jovanovića potvrđeno je da je Mandić bio u vozilu, kao i da je držao pušku iz koje je pucano. Takođe, njegova DNK nađena je na limenci „red bula“ koja je nađena pored „golfa“ iz koga je ubistvo izvršen. Barutne čestice nađene su na odeći koju je nosio u noći ubistva, a kontrolom mobilnog telefona dokazano je da je u vreme ubistva Jovanovića bio u njegovoj blizini.


– Ne bojim se novog procesa, nemam čega da se plašim. To što je Apelacioni sud ukinuo oslobađajuđu presudu sam i očekivao, jer se već uveliko po gradu pričalo da mi je ta presuda ukinuta pre nego što je i saopšteno – rekao je Damir Mandić, jedini optuženi za ubistvo Duška Jovanovića, u ispovesti za istraživačko-dokumentarni serijal „Dosije“ koji je u ponedeljak počeo na Televiziji Vijesti.


Upitan da li ga ta činjenica uznemirava, Mandić je za „Dosije“ rekao: „Ne. Mislim da čak nisam imao fer suđenje, što se tiče ubistva Duška Jovanovića i otmice Miodraga Nikolića. Od početka do kraja, suđenje nije bilo fer prema meni – od ponašanja publike u sudnici, preko ponašanja medija. Mislim da sam i u zatvoru ostao godinu duže nego što je trebalo, verovatno se tražio neki dokaz ili povod da budem osuđen“.


Komentarišući domete istrage, Miodrag Jovanović, brat ubijenog urednika Dana, za „Dosije“ TV Vijesti je rekao da je ovaj slučaj daleko od razrešenja.


„Nas kao porodicu, ako bih mogao u procentima da se izrazim, ni pet odsto ne interesuje ko su neposredni izvršioci… Nama je mnogo važnije da vidimo koji je to motiv, ko su nalogodavci…“, istakao je on.


 


  

Tagovi

Povezani tekstovi