Пресудио новац

Савет Републичке радиодифузне агенције јуче је образложио своју одлуку о додели дозвола за емитовање телевизијског програма на националном нивоу и одбацио као неосноване критике у јавности, посебно у вези с одбијањем кандидатуре телевизија БК и РТЛ.

Савет РРА је на седници једногласно усвојио образложење за доделу фреквенција, чиме је завршен процес одлучивања, а рок за достављање жалби је 15 дана од пријема образложења, док Савет мора на жалбе да одговори у року од 30 дана.

Једногласно је одлучено да Савет РРА упути протест премијеру Србије Војиславу Коштуници због „мешања у рад Савета” министра културе Србије Драгана Којадиновића, који је тиме, како је истакнуто на седници, прекршио Закон о радиодифузији.

Представници Савета су у образложењу посебно подробно образложили разлоге због којих дозволе нису добиле телевизије БК и РТЛ, као и зашто је дозволу добила новооснована телевизија Авала.

На основу критеријума о пословном успеху и економској самоодрживости, у образложењу је наведено да су рачуни БК телевизије недељама били блокирани и да укупан износ блокаде износи око милијарду динара.

Додаје се да је највеће улагање, од 100 милиона евра, најавила телевизија Пинк, а да је телевизија Фокс најавила улагање од 38,5 милиона евра, док је телевизија Кошава-Хепи најавила да ће уложити 32,5 милиона евра, а телевизија Авала 21,8 милиона евра.

У образложењу је наведено да је телевизија РТЛ планирала улагање од 21,3 милиона евра, док се из документације „ТВ ЦМЕ и ПРО ТВ не може јасно утврдити колико су ове телевизије имале намеру да уложе у пројект емитовања програма”.

Поводом критика изнетих због доделе дозволе ТВ Авала, која не емитује програм, председник Савета РРА Ненад Цекић је рекао да је у јавности створена забуна да у Србији РТЛ емитује програм, а Авала не емитује.

– РТЛ не емитује програм у Србији, као ни Авала. На конкурсу је било више оних који не емитују програм. Да смо давали само онима који емитују, не бисмо стигли до пет – рекао је Цекић.

У образложењу се наводи да „закон дозвољава да се на конкурс јаве субјекти који тренутно не емитују програм и нигде се изричито не фаворизују постојеће ТВ станице”.

Један од критеријума за доделу дозвола, који је важио за станице које су раније емитовале програм, био је и „понашање станице у претходном периоду”, а у образложењу је наведено да је „БК телевизија настала правно сумњивим уступањем националних (војних ресурса) фреквенција и објеката некадашње Војске Југославије”. „Савет РРА је 17. августа 2004. године казнио БК ТВ због фаворизовања председничког кандидата Богољуба Карића, а Стручна служба РРА у више наврата је евидентирала слично понашање у корист Покрета снага Србије”, пише у образложењу.

У критеријуму „Транспарентност власничке структуре и порекла капитала” наведено је да је Савет РРА констатовао да се у капиталу РТЛ-а „посредно налази капитал с британских Девичанских Острва, што би могло да буде спорно с обзиром на одредбу члана Закона о радиодифузији који се односи на транспарентност капитала”. „Поводом власничке структуре БК ТВ Савет је констатовао чињеницу да више од 53 одсто капитала те телевизије припада правним лицима која се налазе пред покретањем или у поступку ликвидације (Астра банка и Европа осигурање)”, пише у образложењу.

Додаје се да је у капиталу нишке ТВ5 идентификован капитал сестре Богољуба Карића, Оливере Недељковић (више од 26 одсто), која се „суочава са оптужбама за привредни криминал”.

Савет РРА је навео да објашњење главног и одговорног уредника РТЛ-а Маје Дивац „није отклонило сумње” чланова Савета да је она покушала да јавно утиче на рад Савета и додао да је „остало неразјашњено из којих је разлога РТЛ ангажовао фирму специјализовану за лобирање, када је то забрањено Законом о радиодифузији”.

Према одлуци Савета РРА, дозволе за емитовање програма на националном нивоу добиле су телевизије Пинк, Б92, Фокс, Авала, и Кошава-Хепи.


(Бета)

Tagovi

Povezani tekstovi