Prete sudijama

Sve to, zato što je VSS zbog kršenja zakona ukinuo odluku Saveta RRA o privremenoj zabrani emitovanja programa RTV BK Telekom. Nijedna stranka u sudskom postupku, pa ni Savet RRA, nema pravo da preti sudijama zbog odluke koju su doneli vršeći dužnost i da javnim omalovažavanjem pobuđuje i druge da to čine, saopštilo je društvo srpskih sudija.


-Jedan od naših ciljeva je uspostavljanje pravne države i vladavine prava, čega nema bez poštovanja institucija-kaže za „Novosti“ Omer Omerović, zamenik predsednika cehovske organizacije sudija.


Iako je nesporno da je RRA nezavisan, njegove odluke podležu sudu javnosti u smislu da li su pravilne ili ne, koliko su razumljive i pravične. Da li su odluke RRA zakonite, međutim, nadležan je da utvrdi samo Vrhovni sud. Savet RRA ima pravo da komentariše odluku suda, ali ne onako kako je to učinjeno: nipodaštavanjem odluke, omalovažavanjem suda i pretnjama sudijama da mogu biti krivično gonjeni. Neka oni urade ono što misle da bi trebalo, ali, odluku suda mora da poštuje Sevat RRA.


D.P.V.

Tagovi

Povezani tekstovi