Pretnje i uvrede Majstorovu posle tekstova o protestima u Somboru

Kao okidač za ovakve komentare poslužile su fotomontaže na taze kreiranoj Fejsbuk stranici „Apatinske tajne“, na kojima se Majstorov naziva „Sava trava 1 od 5 miliona“, kaže se i da je narkoman i da ne plaća alimentaciju.

Ta Fejsbuk stranica, na kojoj je svega nekoliko objava, od kojih prva nije starija od tri dana, osim Majstorova, targetira i lokalne političare, aktiviste, ali i sve one koji već nedeljama učestvuju u protestima „1 od 5 miliona“ u Somboru. Zanimljivo je da se stranica koja se zove „Apatinske tajne“ bavi isključivo ljudima i događajima iz obližnjeg Sombora. 

Koncept „objava na Fejsbuku koja targetira, kao komanda za botove i njihove uvredljive i preteće komentara“ već je viđen proteklih dana, kada su sa Fejsbuk stranice „Srbija NAŠA zemlja“ komentatori čerečili predsednika NDNV Nedima Sejdinovića i glavnog i odgovornog urednika Bete Dragana Janjića. Janjiću su pre godinu dana sa te stranice pretili ubistvom. 

Po izboru „meta“ dotične Fejsbuk stranice, Sava Majstorov veruje da se u tom društvu našao zbog izveštavanja portala SOinfo o protestima u Somboru, ali ubeđen je, kako ističe u izjavi za Cenzolovku, da to ni u kom slučaju nije jedini razlog.

Pretnje koje sam dobio pre nekoliko meseci putem SMS-a odnosile su se na moj javno iskazani stav prema, kako stvari stoje, dosta spornim okolnostima koje su pratile nedavno osnivanje još jednog fudbalskog kluba u Somboru. Kako sam nastavio da istražujem tu priču, čiji bi epilog mnoge u gradu morao da zabrine, verujem da su i ovi komentari posledica te nervoze, ali i pokušaj da me zaustave“, navodi Majstorov.

Uz standardno blaćenje i etikete, poput onih da je narkoman, u poslednjoj seriji napada za jedan od okidača poslužili su, ukazuje na to Majstorov, detalji iz sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog neplaćanja punog iznosa alimentacije. 

„Tačno je da ne plaćam, zapravo ne uspevam da plaćam pun iznos alimentacije, ali to bi trebalo da bude isključivo problem između mene i moje bivše supruge. Brine me što se u sve ovo sad uvlači i moja porodica“, navodi sagovornik Cenzolovke i ističe da može da pretpostavi ko je i zbog čega taj sudski postupak pustio u javnost.

Pretnje koje su mu putem SMS-a jesenas upućene nisu dobile nikakav epilog, podseća Majstorov. Kaže da kada je policiji predao poruke, da je policajac pozvao broj sa kojeg su poruke upućene, ali da se na tome sve završilo budući da je pozvani korisnik – bio nedostupan.  

„I to je bilo to“, kaže Majstorov.

NDNV: Država konačno da reaguje

Na nereagovanje institucija na pretnje novinarima ukazao je i NDVN u svom saopštenju.

„Pozivamo nadležne državne institucije da konačno reaguju na pretnje novinarima. U suprotnom, vlast će nečinjenjem pokazati da ohrabruje napade na novinare ili da stoji iza njih preko svojih botovskih odreda i besnih pasa koje po potrebi puštaju sa lanca“, ističu u NDNV.

Tagovi

Povezani tekstovi