Pretnje novinarkama na Tviteru: Okidač bila Vučićeva izjava, kaže Vojtehovski

Na svakih 30 sekundi u 2017. godini ženama je na Tviteru upućen problematičan tvit ili, još gore, tvit koji ima sve karakteristike zlostavljanja, pokazuje nedavno objavljena studija Amnesti internešenela, u kojoj je učestvovalo više od 6.500 volontera iz 150 zemalja.

Tviter je, ocenjuju u Amnestiju, društvena mreža čiji korisnici sve više ispoljavaju rasizam, homofobiju i mizoginiju. Tokom istraživanje izdvojeno je ukupno 1,1 milion tvitova neprimerene sadržine upućenih ženama, a posebna meta mizoginih tvitova bile su novinarke i političarke iz Velike Britanije i SAD.

Njih 778 primilo je čak 228.000 tvitova u kojima je bilo zlostavljanja ili problematične sadržine – jedan takav tvit na svaka dva minuta. Češće su takve poruke dobijale crne novinarke i političarke, kao i pripadnice manjina, nego bele žene.

Brutalne grupne odmazde prema neistomišljenicima

Kad je, međutim, u pitanju politička pripadnost ili redakcija, tu se nisu toliko pravili izuzeci – na meti su bile i liberalne i konzervativne političarke, kao i novinarke Gardijana i Njujork tajmsa, koliko i Dejli mejla i glasila američke alternativne desnice, Brajbarta.

„Iako je zlostavljanje na Tviteru uobičajeno za poličarke iz čitavog političkog spektra, ipak su mnogo  češća meta žene koje nisu bele rase, naročito crnkinje. Neuspeh Tvitera da se izbori s ovim problemom samo doprinosi utišavanju ionako marginalizovanih glasova“, navela je Milena Marin iz Amnesti internešenela.

Ova studija unekoliko korespondira s utiscima o ponašanju korisnika Tvitera u Srbiji. Iako se ne može reći da uvredljivi i prostački tvitovi „gađaju“ samo pripadnice određene političke opcije/stranke ili novinarke određenih medija, poslednjih godina primetno je da se takve poruke daleko češće upućuju opozicionim političarkama, kao i novinarkama kojima nimalo nije strano ni da iznose svoje stavove, niti da kritikuju „paralelnu stvarnost“ koju vlast promoviše preko naklonjenih medija.

Uvreda, vulgarnosti i pretnji nisu pošteđene, međutim, ni aktivistkinje za ljudska i građanska prava, niti bilo ko ko je spreman da u sajber sferi iznese nepodobno mišljenje.

Konstantno ukazivanje na koketiranje pojedinaca bliskih vlasti s opskurnim desničarskim grupama samostalnoj poslanici Mariniki Tepić najpre je navuklo na vrat ozbiljne pretnje koje su se sa beogradskih zidova prelile na društvene mreže i u kojima, osim raznih anonimusa, učestvuje čak i poslanik vladajuće stranke.

Kritika predsednika države, njegove stranke, događaja, pojava ili kakve svinjarije, ili pak pozivanje na antivladine proteste, generišu burnu i uglavnom nepristojnu reakciju i prema drugim opozicionim političarkama.

U nedostatku argumenta, u tim napadima neretko dominiraju uvrede i na račun izgleda, prebrojavaju im se krvna zrnca, pripisuje izdajničko ponašanje, čak im se zaviruje i u matericu, a sve lako završi na pretnjama.

Tviter je u Srbiji, mora se to reći, poslednjih godina postao mesto kojim je ovladala ostrašćenost svake vrste i zbog čega su brutalne grupne odmazde prema neistomišljenicima postale toliko uobičajene – svejedno je da li su u pitanju plaćeni stranački botovi koji po zadatku targetiraju pojedince zbog njihovih stavova i pokušavaju da ih, ne birajući sredstva, ućutkaju, ili su to tviteraši kojima popuste inhibicije pa u onlajn obračunu s onima na vlasti, njoj bliskim medijima, novinarima, novinarkama i, naravno, propagandistima, lako batale manire i biranje reči.

Iako ni uvrede i napade ne treba potcenjivati, pretnje, sve češće smrću, naročito izazivaju zabrinutost. Kao i sa drugim manifestacijama agresije u društvu prema neistomišljenicima, i ovde bi se razlozi mogli pronaći u diskursu koji kreira vlast, ali i u neadekvatnom ili čak nikakvom sankcionisanju onih koji upućuju pretnje, a što onda druge koji na sebe takođe preuzimaju zadatak da se obračunaju s „neprijateljima“ i tako se dokažu – dodatno ume da osokoli.

Vojtehovski: Uvrede ne mogu ni da izbrojim

Autorka emisije „Život priča“ na TV Prva Tatjana Vojtehovski zbog pretnji smrću na Tviteru dosad je podnela četiri krivične prijave: nakon poslednje, policija je pre nekoliko dana uhapsila B. T. zbog sumnje da je sa dva naloga na Tviteru pretio novinarki i on se tereti za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, dok je potraga raspisana za 45-godišnjim muškarcem iz BiH. Vojtehovski kaže da ima informaciju da je u maju policija privela osobu koja joj je ranije pretila, ali da ne zna da li je ona procesuirana ili sankcionisana.

„Vređanja i poruke zaista odvratne sadržine dobijam svakodnevno na Tviteru“, kaže Vojtehovski za Cenzolovku. „Nekad budu i po tri pretnje dnevno, a onda ništa nedeljama ili mesecima. Za pretnju obično postoji neki okidač – na primer, poslednji okidač bila je izjava Aleksandar Vučića na nekoj televiziji o tome kako ja sve radim protiv države, pa su isto veče krenule pretnje na Tviteru.“

„Uvrede koje dobijam dnevno ne umem ni da izbrojim“, dodaje. „One dolaze od botova, i mogu se svrstati u tri kategorije: na profesionalne uvrede – da sam propala novinarka, da lažem javnosti, da sam plaćena da lažem; političke – da sam izdajica, da radim protiv države, da sam strani agent, da nisam Srpkinja, da me Soros, Tači i Haradinaj plaćaju da rušim ovu vlast; i kao ženu – da sam ’smežurana baba’, ’kurva’, da ne mogu da rađam, ’ružna matora’ i još mnogo toga neprimerenog.“

Jovana Gligorijević iz nedeljnika Vreme navodi da joj se uvrede upućuju svakodnevno – otkako je pročistila svoju Tviteru „lajnu“, manje na toj društvenoj mreži, ali joj uvrede sad stižu uglavnom na Jutjubu. Među uvredama dominira ona da je „nerotkinja“.

„Pretnje dobijam retko, uglavnom ih bude u vreme izbora i, što je interesantno, ne stižu od pristalica SNS, nego iz opozicije – pristalice DJB su poručivale da će tražiti da dobijem otkaz, a neki pristalica Belog mi je pretio da bi mi pucao u oko“, kaže Jovana Gligorijević i dodaje:

„Kolega Zoran Ćirjaković je pre mesec dana imao tiradu kako mi treba razneti glavu, posle je to izbrisao, ali on me i inače proganja već tri godine. Zapravo, sve to treba gledati na više nivoa: nije isto kad te vređaju i prete ti anonimni nalozi sa 12 pratilaca i kad to rade Krle(Nebojša Krstić, bivši savetnik Borisa Tadića, sada provladin politički analitičar), Ratko Dmitrović (bivši glodur Večernjih novosti) i Đuka (Vladimir Đukanović, poslanik SNS u Skupštini Srbije). A nijedan od njih ne preti, nego tresne laž, na primer da me plaća ustaša Hasanbegović (Zlatko, bivši hrvatski ministar kulture), da agitujem za NATO i tome slično, i onda krenu pretnje od ovih koji su svoje naloge nakitili sa ‘1244’.“

Tviter traži pojašnjenje

Amnesti internešenel u svojoj studiji ističe da zlostavljački tvitovi krše pravila korišćenja te društvene mreže jer promovišu nasilje i pretnje protiv osoba zbog njihove rase, nacionalnosti, porekla, seksualne orijentacije, roda i rodnog identiteta, verske opredeljenosti, uzrasta, invaliditeta ili ozbiljne bolesti. S druge strane, za Amnesti su pak problematični oni tvitovi čiji sadržaj ima za cilj da povredi određenu osobu, naročito ako se takve poruke ponavljaju, ali njihova jačina nije kao kod onih zlostavljačkih.

Kada je ova studija dostavljena Tviteru, iz te kompanije su zatražili pojašnjenje pojma „problematični“, a, kako su odgovorili, sve u skladu s potrebom da se zaštiti sloboda izražavanja te kako bi se osiguralo da se pravila korišćenja jasno i ne preširoko definišu.

Tagovi

Povezani tekstovi