Pretnje urednicima „Nedeljnog telegrafa“

Pismo je, kako je za naš list rekla Danijela Milinković, otkucano pisaćom mašinom na običnom papiru, a osim navodnog potpisa bivše jedinice za specijalne operacije nije bilo drugih oznaka.


– Ovo nije prvi put da se urednicima i novinarima našeg lista preti. Ali nijednom do sada nismo doživeli ovakve direktne i otvorene pretnje smrću uz niz vulgarnih uvreda. Pre su to bili uglavnom posredni pritisci i poruke preko mobilnih telefona koje nismo prijavljivali policiji. Međutim, ovo poslednje preteće pismo ima posebnu težinu s obzirom na politički i bezbednosni trenutak u kojem se naša zemlja nalazi – kaže Milinkovićeva.


Naša sagovornica kaže da u uređivačkoj politici lista nema konkretnog povoda za ovakve pretnje.


– Trudimo se da objektivno izveštavamo i pišemo, iako nas u poslednje vreme optužuju da smo antisrpski list i da smo izdali Srbe na Kosovu. A kada je reč o temama u vezi sa bivšom Jedinicom za specijalne operacije, nismo se, bar ne koliko su to radili drugi mediji, uključivali mnogo u tu tematiku, niti smo opširno pisali o suđenju. Smatram da nismo objavljivali ništa što bi vidno moglo da izazove ovakve njihove pretnje – objašnjava Danijela Milinković.


O pretnjama urednicima „Nedeljnog telegrafa” obavešteni su policija, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i najviše državne instance.


– U policiji su nam rekli da će slučaj biti procesuiran i da će uraditi sve što je u njihovoj moći da obezbede nesmetan rad novinara – kaže naša sagovornica.


Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su juče pretnje upućene urednicima „Nedeljnog telegrafa” i zatražili od policije da najhitnije preduzme odgovarajuće korake i zaštiti novinare.


U policiji kažu da svaku prijavljenu pretnju proveravaju i procenjuju njenu ozbiljnost, na osnovu čega kasnije, ukoliko je to potrebno, organizuju i primenu odgovarajućih mera bezbednosti. Drugim rečima, novinari kojima se preti, imaju pravo na policijsku zaštitu.


D. Vukosavljević

Tagovi

Povezani tekstovi