Preveriti informacije koje diskredituju ličnosti

 -Tekstovi ovog tipa ne nude nikakve dokaze za tvrdnje koje iznose, a teško diskredituju ličnosti kojima ostaje samo mogućnost demantija ili tužbe, koje u javnosti nemaju istu težinu kao prvobitno objavljena informacija, navodi se u saopštenju NUNS.

NUNS smatra da je „u aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji, kada se teško uspostavljaju temelji demokratskog društva i standardi javnog dijaloga, neophodna posebna ozbiljnost medija u proveri i plasmanu informacija. U suprotnom, u javnosti se formiraju pogrešne slike, veoma štetne po privatni i politički život pojedinca i društva“.
Povodom istog teksta u Kuriru Udruženje novinara Srbije poziva uredništvo i novinare tog dnevnog lista da se pridržavaju profesionalnog kodeksa. UNS u saopštenju navodi da je povod za ovaj apel tekst „Otkud 700.000 evra za 300 metara kvadratnih“, u kojem Kurir, pozivajući se na nezavisne izvore, navodi da je Nataša Mićić kupila luksuzan stan u Beogradu.
– Svesni činjenice da su tabloidi pokrenuli važna pitanja, ali i potrebe da se javnost odbrani od poplave poluistinitih i aferaških tekstova koji doprinose da se istinske zloupotrebe brzo zaborave, UNS poziva novinare da se u slučajevima poput ovog bave istraživačkim novinarstvom, nudeći valjane dokaze o onome što iznose, navodi se u saopštenju UNS. R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi