Previše stereotipa o manjinama u Srbiji

Direktorka BIRN Dragana Nikolić Solomon navela je novinske naslove o marginalnim grupama i ukazala na njihovu opasnost jer mediji „oblikuju stvarnost“. Solomon je istakla da bi mediji morali da budu forum za sve grupe i razmenu informacija. Ona je kao primer navela BBC, gde se ne može raditi ako se ne pridržava vodiča o manjinskim grupama i ukazala da je takav kodeks poželjan i u svakoj našoj medijskoj kući. Ona je istakla da se o manjinama piše samo kada se dogodi neki incident, a zbog povlađivanja prizemnom ukusu građanima se o manjinskim grupama nudi uglavnom stereotipna


Pavel Domonji, šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava, rekao je da je posle 5. oktobra došlo do institucionalnih pomaka po pitanju nacionalnih manjina, ali da nije došlo i do promene u ukupnoj društvenoj svesti. Domonji je kao problem naveo i da se etničke manjine „zatvaraju u svoj prostor“ i da ih ne zanimaju problemi drugih manjina. Ocenio je kao poražavajući podatak da u Vojvodini samo jedan od 10 srednjoškolaca pokazuje interesovanje za istoriju i kulturu drugih naroda.
Novinarka radija Slobodna Evropa Žužana Serenčeš ukazala je na to da posle raspada državne zajednice živimo u pravnoj praznini po pitanju manjinskih zakona, jer oni više ne postoje, a da ova činjenica nikoga ne brine. To, prema njenim rečima, ilustruje i činjenica da je bez javne rasprave ministarstvo za ljudska i manjinska prava postalo služba.


M. M.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi