Пријатељска услуга

У позајмици ТВ Пинка телевизији Кошава нема ничег другог сем пријатељске услуге и жеље да се помогне домаћој радио-дифузији. Тако је на јучерашњој конференцији за новинаре најновији медијски спор представио Жељко Митровић, власник Пинка, уз оцену да је РТЛ „основни генератор комплетне кампање против две домаће телевизије”.


Митровић је нагласио да је реч заправо „о једном веома организовано успостављеном лобију који ради за телевизије које нису имале добре резултате на конкурсу” и да ће обавестити јавност када прикупе довољно доказа о свему.


Позајмица која је узбуркала духове претходних дана је легална, рекао је, јер су и Боривоје Пајовић и Александар Лупшић, сувласници Кошаве, његови дугогодишњи пријатељи. Они су 2000. године Митровићу позајмили милион и по евра које је он вратио.


– Мене је највише дирнуо иступ Ненада Цекића, председника Савета РРА, који је изјавио да он не би гласао да је знао да је нама Пинк посудио новац. То је нечувена изјава, јер нити је његово право, нити дужност да се меша у то одакле мени новац, то може једино ако је у питању страни капитал – рекао је Боривоје Пајовић и додао:


– Ко каже да нисам имао пара да их уплатим за дуг. Наравно да сам их имао. Нисам их уплатио зато што је лакше да их позајмим него да дам из свог џепа.


Др Ненад Цекић каже за „Политику” да РРА није ни имала права да тражи документацију о таквим трансакцијама, а да је традиција пословних удружења АНЕМ и АПРЕС да позајмљују новац чланицама. Кад би Савет почео да се и тиме бави „никад не бисмо окончали конкурс”, каже.


– Нисам ја рекао да никада не бих гласао за Кошаву, него да ја лично, као Ненад Цекић, највероватније не бих гласао да сам знао за ту трансакцију, али и да та врста података и није тражена у конкурсној документацији. Да сам то знао, вероватно би то утицало на мој здрав разум, па бих вероватно гласао за неког другог, јер је било доста кандидата и претпостављам да то важи и за све остале чланове Савета, али не могу да говорим у њихово име – објашњава Цекић.


Једно од честих питања у јавности јесте и да ли сазнање о новим околностима може да измени одлуке о доделама дозвола на конкурсу.


– Само под условом да Врховни суд другачије пресуди. Међутим, тај документ (о трансакцији) није ни у документацији достављеној суду – каже Цекић.


– Код нас је поступак завршен, а кад би се појавило нешто сумњиво, супротно слову закона, онда бисмо можда могли да урадимо нешто. Постоји законска могућност да, ако је неко нешто слагао на конкурсу, ми можемо да повучемо дозволу – напомиње председник Савета, али каже да се то не односи на папире о поменутој позајмици која није део обавезне документације.


У јучерашњој изјави за ТВ Б 92 професор Правног факултета, Владимир Водинелић, каже да би, због изјаве првог човека Радиодифузног савета Ненада Цекића да не би гласао да Кошава добије фреквенцију да је знао за финансијску трансакцију Пинка и Кошаве, морала бити поништена одлука о додели фреквенција.


Он је, такође, рекао да он не верује да је у питању одлука Митровића да постане хуманитарац и тврди да власник Пинка очекује да се поверује да је нормално да једна конкурентска телевизија помаже другој:


„То би вам било исто као када би финалисти квиза уместо да се боре један против другог како би освојили новчану награду шапутали један другом одговоре. То се нигде не ради. Позајмљивање новца доводи у сумњу да је ту реч само о позајмици, већ и о жељи и намери да се изврши утицај на друге куће и да се тиме створи медијска концентрација која је законом забрањена.”


М. Петрић


 


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi