Primena zakona o slobodnom pristupu informacijama

Prof.dr Vladimir Vodinelić, dekan Fakulteta za poslovno pravo


Gospodin Šabić s obzirom na svoju poziciju sigurno ima dobar uvid u stanje stvari. Takvo stanje stvari nije neočekivano i koalicija nevladinih organizacija koja je dobrim delom zaslužna za donošenje ovog Zakona, a i sam poverenik očekivali su takav razvoj. Koliko god Zakon bio dobar on će moći da se primeni tek kada se promeni svest. U ovom slučaju pokazalo se da je u većoj meri promena svesti na strani državnih organa nego građana. Drugačije rečeno, vlada i državni organi moraju da učine što pre sve što je potrebno da kod zaposlenih u državnim organima razviju znanja o njihovim obavezama.


Miroslav Martić-predsednik opštine Užice


Mislim da je to uopštena ocena i da se ne može primeniti na sve lokalne samouprave. Što se tiče Užica, sve informacije koje su tražili novinari i građani, bile su potpuno dostupne u proteklom periodu i bez tog zakona.


Tamara Lukšić-Orlandić-Fond za otvoreno društvo


Ona je vrlo oštra,ali je ujedno i tačna. Pošto se radi o uvođenju nove i nezavisne institucije trebalo je u prethodnom postupku imati svest da se radi na tome i da je ranije trebalo predvideti kako materijalne tako i sve druge uslove za početak rada institucije poverenika samim stupanjem na snagu ovog Zakona novembra prošle godine. Implementacija zakona je kod nas generalno problem.


Nebojša Bugarinović-predsednik NUNS-a


Kada bi to rekli novinari ne bi bilo neobično, ali kako je to izjavio čovek koji je zadužen kao poverenik za informacije onda je to veoma simptomatično. To govori ili da on nema mehanizme da sprovede Zakon o slobodnom pristupu informacija ili da neko namerno opstruira sprovođenje Zakona, pola godine nakon donošenja. Bez obzira na sve taj Zakon je važno oružje u rukama javnosti bez obzira što sada deluje simbolično.

Tagovi

Povezani tekstovi