Prioritet Skupštine Srbije ponovno glasanje o izmenama Zakona o radiodifuziji

Prema nezvaničnim informacijama, „prva naredna sednica neće biti sazvana pre četvrtka, kada će zasedati Vlada, kako bi se videlo koji su njeni planovi“. Ti planovi će, u dobroj meri, zavisiti i od toga da li će uspeti da pridobije poslaničku većinu za recimo, izmene zakona o ministarstvima koje u paketu idu sa izborom nasleđenih ministara diplomatije i odbrane Vuka Draškovića i Zorana Stankovića.
Vladi će biti potrebna podrška i za sprovođenje plana o Kosovu, kao i za mnoge najavljene projekte kao što je „potpuna saradnja sa Haškim tribunalom“, najavljeni opšti zakon o restituciji koji treba da predstavlja denacionalizaciju oduzete imovine po svim mogućim osnovama i drugo.
Teoretski, parlament bi mogao već krajem nedelje da se sastane, pod uslovom da to traži najmanje 84 poslanika. Naime, „ni o odlukama šefa države nema izjašnjavanja po automatizmu“. Uvek kada su razdoblja vanrednih zasedanja (a sada je u toku letnje, koje traje do prvog radnog dana oktobra), sednice se zakazuju ili na zahtev Vlade, ili najmanje trećine sastava parlamenta. Pri tom se dnevni redovi unapred utvrđuju i ne mogu se menjati.
Međutim, dosad nije stigao nikakav zahtev te vrste, tvrde u skupštinskim službama. Mada je poslanicima juče bio prvi radni dan posle jednomesečnih letnjih ferija, obe zgrade (matična – u Kralja Milana i „nasleđena“ – na Trgu Nikole Pašića) još zvrje prazne. Sve ukazuje na to da bi obe mogle uskoro da ožive, jer je ideja, kako nam je nezvanično potvrđeno, „da sve poslaničke grupe imaju paralelne prostorije u oba zdanja“. Čak bi i 13 nezavisnih poslanika koji nemaju svoju poslaničku grupu mogli da budu smešteni u prostorije koje je, do raspada državne zajednice, zauzimala delegacija Crnogorskog parlamenta. Sada se, kako kaže jedan od čelnika Skupštine, samo čeka da se šefovi klubova vrate sa odmora kako bi mogao da se utvrdi konačan raspored prostorija. M.Torov

Tagovi

Povezani tekstovi