Priručnik za novinare

Može se koristiti i kao priručnik, sa puno primera, u kojima je sublimirana tematika koja se inače nalazi u gramatikama, rečnicima, specijalnim priručnicima, pa i časopisima i jezicima koji mogu da budu od koristi pri pisanju teksta.
Osim o jezičkim pravilnostima, vrstama jezika, birokratizaciji jezika, govori se i o političkoj korektnosti i diskriminaciji jezikom kao i o mogućim manipulacijama.
Prema rečima Velimira Ćurgusa Kazimira, Direktora Medijske dokumentacije Fridrih Ebert, to je knjiga u kojoj prvi put postoji stav o tome kakav je odnos prema pripadnicima manjina.
– U poslednjih nekoliko godina, predrasuda i stereotipa – koji su bili česti – nema. Jezički pristup je promenjen. Cigani se nazivaju Romima u 80 odsto slučajeva, a Šiptari, kako su ih ranije nazivali, kosovskim Albancima – kazao je on.
Osim lingvističke, to je i socijalna studija, ocenjuje sociolog Srećko Mihailović. Branimir Stojković, profesor FPN, rekao je da se autorka bavi onima koji pišu tekstove i pomaže im da ne koriste jezik radi diskriminacije drugih.


 


L.V.

Tagovi

Povezani tekstovi