Прислушкивани новинари и политичари

Одбор за одбрану и безбедност Народне скупштине усвојио је на јуче седници закључак да је током полицијске акције „Сабља” било тортуре и кршења људских и грађанских права. То је усвојено после извештаја Службе генералног инспектора (СГИ) МУП-а Србије, којим је утврђено да је било шест случаја тортуре над грађанима.

Владимир Божовић, генерални инспектор МУП-а Србије, објаснио је да је у службу на чијем се челу он налази стигло 37 притужби и представки грађана, а један број представки стигао је преко Амнести интернешнала. Од тих 37 притужби, њих 26 је обрађено, од којих је опет 20 неосновано. Осталих 11 случајева је у процедури и истрага о могућим тортурама је у току. Међу случајевима могућих тортура налазе се судија Милан Сарајлић и Небојша Стојковић Стојке, вођа „раковичког клана”.

Божовић је рекао да је утврђено да је тортура примењивана у секретаријатима унутрашњих послова у Крушевцу, Крагујевцу и Сомбору. Он је члановима одбора саопштио имена шест особа против којих је примењивана тортура. То су Зоран Јотић из Крушевца, Горан Петровић из Крушевца, Игор Гајић из Крушевца, Јосип Крушковић из Жабља, Снежана Огњановић из Крагујевца и Михајло Чоловић из Аранђеловца. Божовић је овом приликом позвао све грађане који мисле да је према њима спровођена тортура током акције „Сабља” да се обрате Служби генералног инспектора која ће проверавати сваки навод грађана.


Одбор за одбрану и безбедност је усвојио и закључак да је некадашњи Биро за комуникације владе Србије противзаконито обављао послове за које није надлежан током ванредног стања. Због тога је затражено да се утврди одговорност Владимира Бебе Поповића, који је током ванредног стања био на челу овог владиног бироа.

Како је речено на јучерашњој седници одбора, од 79 саопштења која су прослеђена медијима током ванредног стања, МУП Србије је написао 33. Биро за комуникације је самостално написао 11, док је текст за осталих 35 саопштења написан такође у Бироу за комуникације, али су медијима достављена из МУП-а Србије. Како је оцењено на јучерашњој седници одбора, Биро за комуникације је на тај начин прекорачио своја овлашћења.

Одбор за безбедност је донео и закључке да је током „Сабље” неселективно приведено 11.655 лица, као и да су током ванредног стања, поједина лица, пре свега политичари и новинари, незаконито прислушкивани. Такође, са седнице одбора упућен је и захтев МУП-у Србије да се предузму одговарајуће мере око проналажења Информације Бироа за комуникације којом се Наташи Мићић, тадашњем вршиоцу дужности председника Србије, предлаже укидање ванредног стања.

Чланови одбора изгласали су да посланици Ђорђе Мамула и Петар Јојић до краја изврше увид у документацију Савета за државну безбедност.

Д. Телесковић

Tagovi

Povezani tekstovi