Pritisci i ucene jači od želje da pomogne društvu

Kao glavni razlog za takvu odluku on je naveo da više nema „strpljenja, vremena, niti entuzijazma“ da ponovo prolazi kroz „sudske procese, natezanja i opstrukcije“. Divac je naglasio da je presudom Vrhovnog suda Srbije da može da registruje firmu Divac co i u nju, kao udele, prenese akcije malih akcionara Novosti, potvrđena „pravna zasnovanost, legitimitet i legalitet“ njegovih dosadašnjih aktivnosti u vezi s Kompanijom Novosti. Vlade Divac se zahvalio akcionarima Kompanije Novosti na saradnji, istrajnosti i poverenju, „uprkos iskušenjima, neizvesnosti, pritiscima i ucenama kojima je od strane rukovodstva bio izložen deo zaposlenih“. On je podsetio da je insistirao na izgradnji snažnog lokalnog brenda i dodao da bi Novosti imale nezavisnu i nepristrasnu uređivačku politiku.
Na ovakav ishod ukazivale su glasine koje su se „čaršijom“ pronosile u protekla dva dana. Vlade Divac posetio je u ponedeljak redakciju Danasa i tom prilikom pokazao veliki optimizam kada je reč o ishodu njegove borbe da kupi Novosti. On je tada ocenio da je proces kupovine gotovo završen, ali je kazao da očekuje opstrukcije. Kao jednu od novih opstrukcija u nizu on je pomenuo da je ubrzo pošto je Vrhovni sud Srbije dozvolio da Divac co bude registrovana u Agenciji za privredne registre i zatim akcije malih akcionara Novosti prenete u njegovu firmu, jedna od brokerskih kuća, Hipo Alpe, odugovlačila s procesom preknjižavanja akcija, pravdajući to sporom procedurom. Divac je tada podsetio da Hipo Alpe klijent njegovog rivala VAC.


Dugogodišnji novinar i akcionar Kompanije Novosti Zlatko Čobović kaže za Danas da je Vlade Divac pokazao želju da po ceni od 3.600 evra po akciji otkupi sve akcije Novosti i da je ta namera naišla na jak otpor.
– Zasmetao je nekom iz srpskog državnog vrha, domaćim tajkunima, na kraju i Manojlu Vukotiću kao pionu koji unutar Novosti završava prljave poslove svojim nalogodavcima, pa mu je 19. jula uveče posredno s „višeg mesta“ zaprećeno, a eventualna kupovina Novosti uslovljena ograničavanjem procenta akcija koji bi mogao da kupi na manje od 25 odsto. Divac je upozorenje ozbiljno shvatio, odmah spakovao kofere i otišao iz Srbije. Najkraće i najjednostavnije, oteran je. Divac se o tome još nije javno oglasio, ali su mali akcionari obavešteni da je odustao od kupovine – naglašava Čobović.
On ocenjuje da je saučesnik ili saučesnici (ili nalogodavac, ili nalogodavci) Manojla Vukotića „upravo u Vladi Srbije“. Čobović podseća da je ministar Bubalo „dobronamerno“ preporučio Divcu da ne kupuje Novosti, a da je Divac pomenuo kako je „izvesni Mihajlov“ intervenisao kod pravosudnih organa.
Kolika je razmera problema s kojim se Divac suočio svedoče i njegove reči iz neobjavljenog intervjua da neće lako odustati od borbe za Novosti.
– U poziciji sam da mogu da se borim. Ima mnogo ljudi koji razmišljaju kao ja, ali nemaju ni snage ni volje, ni materijalnih sredstava, niti vremena da se bave ovim čime se ja bavim. Ovo je moja zemlja i moj narod i ako ja ne pokušam, ko će – rekao je Divac.
On je ocenio da iza opstrukcija ne stoji cela Vlada Srbije, ali da se među ljudima koji opstruiraju proces kupovine Novosti sigurno kriju pojedinci iz Vlade. Ipak, Divac je naglasio da Vlada Srbije nema razloga da se plaši njegovog dolaska u Novosti. Divac je takođe nazvao generalnog direktora Novosti Manojla Vukotića ekspertom za manipulacije koji je obmanuo akcionare Novosti. On je dodao da bi sigurno podneo krivičnu prijavu protiv Vukotića kada bi posle ulaska u Novosti otkrio eventualne nezakonite radnje aktuelnog generalnog direktora.
Upitan da li će u slučaju eventualnog neuspeha da kupi Novosti „dići ruke“ od Srbije, bivši košarkaški as je istakao da će „naći nešto treće“.


 I. Radak


 

Tagovi

Povezani tekstovi