Privilegovanje medija je zabranjeno

Šabić je povodom odluke Vrhovnog saveta odbrane da vojni objekat za posebne namene „Karaš“ u Topčideru otvori samo za državne medije, u saopštenju dostavljenom medijima, istakao da je VSO kao organ SCG ipak morao da vodi računa o Zakonu.
– Zakon jeste republički i kao takav ne odnosi se na organe državne zajednice. U formalnom smislu, VSO nije morao da vodi računa o odredbama Zakona. Ali, trebalo je da vodi računa o standardima koji su odavno afirmisani u demokratskim društvima. Tamo razlike između medija mogu biti posledice koncepcije, stila, kvaliteta i mnogo čega drugog, ali ne i monopola na pristup informacijama. Pogotovo ne državnog monopola – navodi se u saopštenju. Šabić dodaje i da je odluka VSO mogla da bude doprinos dekontaminaciji okruženja u kojem živimo, ali da je imala suprotan efekat zbog neblagovremenosti, nedoslednosti i načina realizacije
Kako su mu se novinari obraćali povodom postupka VSO i pitanja u vezi sa statusom pripadnika Vojske SCG Branislava Puhala, Šabić je ograđujući se zbog činjenice da je republički funkcioner naveo da „uvek treba minimalno poštovati pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja“.
– Ništa osim, na osnovu zakona zasnovanog, opravdanog društvenog interesa ne bi smelo biti razlog za ograničenje tog prava- zaključuje Šabić.


 M.D.

Tagovi

Povezani tekstovi