Priznanja za novinarke koje daju glas onima koji se ne čuju dovoljno

ring the noise

Nagradu BeFema za feminističko izveštavanje dobila je Dejana Cvetković sa portala InfoVranjske za istraživanje koje je radila u okviru Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije. Nagrađene i Ksenija Pavkov (N1) i Ivana Gordić Perc (Voice),

Šesti put zaredom, feministički kulturni centar BeFem dodelio je priznanja za feminističke inicijative Bring the Noize pojedinakama i organizacijama, među kojima su i tri novinarke, Dejana Cvetković, Ksenija Pavkov i Ivana Gordić Perc.

 

Prvi put je ove godine dodeljeno priznanje za feminističko medijsko izveštavanje, a osvojila ga je Dejana Cvetković, alumnistkinja Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije i članica grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama.

 

Njen nagrađeni tekst Vranjsko porodilište: Između šamara i prizivanja sebi objavljen je na portalu InfoVranjske.

 

„Kao novinarki sa lokala, mnogo mi znači BeFem priznanje i motiviše me da se i dalje bavim temama koje se tiču prava žena. Ovaj tekst je nastao u okviru Škole digitalnog novinarstva, a mentorka mi je bila divna Tamara Skrozza koje me je sve vreme usmeravala, što je za mlade novinarke veoma značajno”, rekla je Cvetković za Cenzolovku.

 

Ona dodaje i da ovo priznanje možda motiviše i koleginice i kolege sa lokala da se, pored uobičajenih dnevno-političkih stvari, bave i ovakvim temama, „jer je zaista potrebno da se čuje i glas žena iz unutrašnjosti”.

 

Priznanje „Uzbuna godine” dodeljeno je reporterki N1 Kseniji Pavkov i novinarki VOICE-a Ivani Gordić Perc za izveštavanje o vijetnamskim radnicima u fabrici Linglong u Zrenjaninu.

 

Ksenija Pavkov kazala je da joj ovo priznanje predstavlja potvrdu da je na pravom putu, jer se trudi da se svakodnevno u svom poslu vodi principima i vrednostima koje promoviše BeFem, kao što su rodna ravnopravnost, prava žena i seksualnih manjina, radnička prava, vrednosti antifašizma…

 

„Kad izveštavam sa terena, zaista se trudim da beskompromisno prenesem istinu i celu sliku, a vrlo često to podrazumeva i davanje glasa onima koji se ne čuju dovoljno”, objasnila je.

 

„Kada dobijete ovako nešto, znate da niste sama”, rekla je Gordić Perc, koja je zbog izveštavanja o Linglongu dobijala brojne pretnje i bila izložena nizu teškoća u radu.

 

Ona je dodala da su novinarke bile „samo produžena ruka” drugih žena – najpre aktivistkinja – koje su pomogle ljudima u Linglongu, te da se „nalazimo u izuzetno toksičnom i turbulentnom vremenu”, ali da su „sada shvatile da žene kada se udruže mogu uraditi veliku stvar”.

 

Tagovi

Povezani tekstovi