Proces Koluvija – KRIK: “Zlatni standard” protiv ugleda

KRIK_Logo_004

Iskazom urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića održano je glavno ročište u predmetu u kojem je Predrag Koluvija tužio portal KRIK – Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije.

 

Koluvija je u tužbi naveo da zamera što su u tekstu za njega naveli da je narko bos, kao i da se drugi postupak protiv njega, u sudskim predmetima, ne naziva Jovanjica 2, kako ga novinari KRIK-a u svojim tekstovima nazivaju.

 

Dojčinović je naveo da se u tužbi manipuliše sa tvrdnjom da je Koluvija označen kao narko bos, već da u tekstu stoji „optuženi narko bos“ što je, prema njegovim rečima, velika razlika. Dojčinović je istakao da je to novinarski kolokvijalni izraz za proizvodnju i uzgajanje opojnih sredstava.

 

„ To je zlatni standard novinarstva, po kome je izveštavala većina uglednih svetskih medija, poput Rojtersa i Vašington posta, u sličnim procesima, pa smo taj izraz uzeli i mi“, rekao je Dojčinović navodeći da su istu kvalifikaciju imali i prilikom pisanja o Darku Šariću.

 

Optuženi su podneli sudu dokaze sa tvrdnjama raznim medija, ali i predsednika i premijera i ministra policije, koji su Koluviju nazivali narkodilerom i narkobosom, bez prefiksa optuženi. Prema Dojčinovićevim rečima iz teksta je jasno da tek počinje suđenje u drugom procesu protiv Koluvije, tj „Jovanjica2“, i da nijedan čitalac nije mogao da donese zaključak da je on već osuđen.

 

Prema njegovim rečima ostatak teksta baziran je na optužnici u oba predmeta u koje je redakcija imala uvid. Dojčinović je istakao da je KRIK detaljno objavljivao Koluviju odbranu u sudskom procesu a da povodom spornog teksta nisu slali demanti.

 

On je podsetio da se protiv Koluvije odvojeno dva postupka za proizvodnju droge i da je ovo najveći slučaj u istoriji Srbije gde je zapljeno oko tone i po marihuane.

 

Autorka teksta Sara Smolović kao svedok je navela da je informaciju dobila od portparola Više suda Tatjane Tešić, i da se ne seća da li je proveravala informaciju kod Koluvijinih advokata, s kojima je tada bila u svakodnevnom kontaktu, jer je informaciju dobila od zvanične državne institucije.

 

Advokat odbrane uložio je prigovor jer je „KRIK pristrasno zauzeo svoj stav o predmetu da je Koluvija kriv“.

 

Ova tužba Koluvije se smatra SLAPP tužbom koje imaju za cilj da iznure, zastraše i spreče medije u daljem izveštavanju javnosti o korupciji. Do sada je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nikola Petrović podneo nekoliko prijava protiv KRIK-a, a to su učinili i Bratislav Gašić, Bogoljub Karić, Dijana Hrkalović, Stanko Subotić i Predrag Koluvija.

Tagovi

Povezani tekstovi